PRVI ŠOLSKI DAN

Rastoči trend: šolarjev spet več kot lani

Na petih podružničnih šolah so brez prvošolčkov.
Fotografija: Prvi šolski dan pred OŠ Venclja Perka v Domžalah. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Prvi šolski dan pred OŠ Venclja Perka v Domžalah. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – September je šolarje spet poklical v šolske klopi, prav poseben dan je to seveda za tiste, ki bodo vanje sedli prvič. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bo v novem šolskem letu osnovno šolo obiskovalo predvidoma 184.169 učenk in učencev, od tega bo šolski prag prestopilo 21.874 prvošolk in prvošolčkov.

Vse več otrok

V šolah bo tako še nekaj tisoč več otrok kot leto poprej, na začetku šolskega leta 2017/18 je bil namreč v osnovno šolo vključen 181.301 otrok. Število osnovnošolcev narašča vse od šolskega leta 2010/11, ko jih je bilo najmanj v samostojni Sloveniji (161.046). V osnovno šolo namreč že nekaj let vstopajo številnejše generacije otrok kot pred leti, številnejše pa so tudi od generacije, rojene pred 10 do 15 leti, ki zapuščajo osnovno šolo in odhajajo v srednje šole, so zapisali v Statističnem uradu Republike Slovenije (Surs).

Prvi šolski dan na OŠ Preska v Medvodah. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Prvi šolski dan na OŠ Preska v Medvodah. FOTO: Tomi Lombar, Delo

​Število osnovnošolcev se že nekaj let zvišuje, srednješolcev pa je z vsakim letom manj, beležijo na statističnem uradu. Srednje šole bo obiskovalo okrog 73.200 dijakinj in dijakov, od tega jih bo v prvih letnikih približno 19.600. V primerjavi z lanskim šolskim letom bo dijakinj in dijakov skoraj toliko kot lani, in skoraj 5000 manj kot pred petimi leti. Tistih, ki bodo prvič prestopili prag srednjih šol, bo letos dobrih 2000 več kot lani. Pričakujemo, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihajajočem šolskem letu, nato pa bodo generacije 15-letnikov vse večje, meni Surs.

Tudi šole s po 4 učenci

V Sloveniji imamo sicer 455 matičnih osnovnih šol ter 319 podružničnih šol. V novem šolskem letu bo zaprta ena podružnična osnovna šola, in sicer podružnica Podpreska pri OŠ dr. Antona Debeljaka Loški Potok. Najmanjše podružnične osnovne šole so OŠ Stražišče Kranj Podružnica Podblica, OŠ Brezno - Podvelka, Podružnica Lehen na Pohorju in OŠ Livada Velenje, Podružnica Cirkovce. Vse tri imajo po štiri učence. Na petih podružničnih šolah v novem šolskem letu nimajo vpisanih učencev v 1. razred.

Prvi šolski dan na OŠ Preska v Medvodah. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Prvi šolski dan na OŠ Preska v Medvodah. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Največja podružnična šola je Podružnica Center pri OŠ Simona Jenka Kranj s 300 učenci. Najmanjša matična šola pa je OŠ Rudija Mahniča - Brkinca Pregarje, kjer je 23 učenk in učencev. Največja matična osnovna šola je OŠ Ivana Cankarja Vrhnika s 1056 učenci.

Od šolskega leta 1993/94, odkar na ministrstvu zbirajo te podatke, je bilo ukinjenih 62 podružničnih šol, 15 podružničnih šol pa se je preoblikovalo v samostojne matične šole.

Začetek tudi v vrtcih

V šolskem letu 2018/19 bo v vrtce vključenih okoli 87.000 otrok, število vpisanih otrok pa se med šolskim letom običajno povečuje. Otroci bodo vključeni v 108 samostojnih javnih vrtcev, v 226 vrtcev pri osnovnih šolah in v 88 zasebnih vrtcev.

Prvi šolski dan. FOTO: Leon Vidic, Delo
Prvi šolski dan. FOTO: Leon Vidic, Delo




 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije