Pse že zapuščajo zaradi virusa

Histerična mama zavrgla psičko, ker se boji, da jih bo okužila. V Zavodu PIT pričakujejo, da bo zapustitev še več.
Fotografija: Psička Nala je rešena. FOTO: Zavod PIT
Odpri galerijo
Psička Nala je rešena. FOTO: Zavod PIT

 Pa se je začelo. S temi besedami so pred dnevi iz Zavoda PIT sporočili, da je panika zaradi novega koronavirusa botrovala klicu histerične mame v azil, da je treba nujno umakniti psa iz njihovega stanovanja in od njenega sina, da »slučajno pes ne prenese kaj nanj«.

Pojasnil, da psi ne prenašajo novega koronavirusa, kot zagotavljajo strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), mama ni želela slišati, in psička Nala je končala v azilu. Tam se je prestrašena tresla ves dan med več kot sto drugimi psi, bila je tudi napadena. Sporočilo Zavoda Pit je na družabnih omrežjih med Slovenci povzročilo nemalo zgražanja. Blanka Kapus Passecker, prostovoljka zavoda, je pojasnila, da so Nalo vzeli k sebi, ko so jih prostovoljci obvestili, da jo je družina zavrgla z izgovorom, da je lahko nevarna za mamo in sina, ker lahko prinese koronavirus. V zavodu nenehno opozarjajo ljudi, naj živali ne zapuščajo, saj ni nobenih dokazov, da so prenašalci bolezni.

Živali ne bodo vrnili

Prostovoljka zavoda PIT Blanka Kapus Passecker zavrženih psov ne vrne več lastniku, čeprav si ta morda premisli. FOTO: Zavod PIT
Prostovoljka zavoda PIT Blanka Kapus Passecker zavrženih psov ne vrne več lastniku, čeprav si ta morda premisli. FOTO: Zavod PIT
V Sloveniji niso opazili podobnih primerov. »Prijav o zaradi koronavirusa zapuščenih živalih nimamo, razen ene; gospod je imel kužka v avtu in se je bal, da mu lahko prinese kaj na tačkah,« pravi Kapus Passeckerjeva.


Ko bo pandemije konec, si utegne družina, ki je Nalo zavrgla, premisliti. A na to, da bi psičko dobili nazaj, lahko pozabijo. »Zavetišča po vsem svetu delujejo enako; ko kužka enkrat pripeljete, se odpoveste skrbništvu, saj ste ga predali nekomu drugemu. Zavod PIT nikoli ne vrne kužka lastniku, ki ga enkrat da v zavetišče. Ker naslednjič ne bo koronavirus, bo pa kaj drugega. Lahko se zgodi, da bodo nekateri zapuščali kužke iz strahu pred koronavirusom, drugi pa zato, ker jih nočejo več imeti, pa bo izgovor enak. Če človek enkrat zapusti žival, jo bo tudi drugič,« pojasnjuje Kapus Passeckerjeva.

Čuteča bitja

Nekateri zapuščajo kužke iz strahu pred koronavirusom, drugi pa zato, ker jih preprosto nočejo več imeti. FOTO: Zavod PIT
Nekateri zapuščajo kužke iz strahu pred koronavirusom, drugi pa zato, ker jih preprosto nočejo več imeti. FOTO: Zavod PIT
O množičnem zapuščanju živali so poročali iz Wuhana, zdaj tudi iz Italije in Španije. Mnogi psi so ostali sami, ker so njihovi lastniki umrli. »Zato pa se slovenska društva borimo, da bi bilo uzakonjeno, da so psi čuteča živa bitja. Ker do zdaj je bilo tako; družina je pobrala vse, kar je sorodnik zapustil, denar, nepremičnine, psa pa dajo v zavetišče,« pravijo v Zavodu PIT.


Naline žalostne oči so številnim segle do srca. V Zavodu Pit so v eni uri po objavi njene usode prejeli več kot 320 sporočil. Pisali so ljudje, ki bi jo sprejeli. Evforija in čustveni odziv sta bila silovita, a v Zavodu PIT so morali preveriti domove in zagotoviti, da bo Nala našla pravi in topel dom. Trenutno je na varnem pri začasnih skrbnikih v Nišu v Srbiji. Takoj ko bo možno, bo prišla v Slovenijo, kjer so ji v Zavodu PIT že našli novo družino. Nalina zgodba ima, kot kaže, srečen konec. Številni štirinožci pa nanj še čakajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije