DA VAM BO LAŽJE

Prvo pravilo ob vročinskem valu: pijte, tudi če niste žejni

Ker se prava vročina šele začenja, smo se pozanimali, kako se nanjo pripraviti.
Fotografija: V vročini se boste učinkoviti ohladili tudi, če boste popili veliko vode. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
V vročini se boste učinkoviti ohladili tudi, če boste popili veliko vode. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Letošnje poletje smo imeli že nekaj zelo vročih dni, a kot kaže, je pravo poletje šele pred nami, zato smo se pozanimali, kako se nanjo pripraviti. Nekaj napotkov so nam ponudili pri Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ).

Vročina lahko najbolj škoduje občutljivim skupinam prebivalcev, kot so starejši in otroki, bolniki, osebe s socialno-ekonomskimi problemi, in osebe, ki delajo na prostem. Pri daljši izpostavljenosti visokim temperaturam se lahko pojavijo kožni izpuščaji, vročinski krči, vročinska izčrpanost, omedlevica in vročinska kap.

Kako preprečimo težave, ki lahko nastanejo ob vročini?

• Čez dan upočasnite in zmanjšajte svoje aktivnosti. Tiste, ki niso nujne in obvezujoče, izpustite, preostale pa, če je le mogoče, opravite, ko še ni tako zelo vroče (od 5. do 9. ure).
• Zadržujte se v zaprtih prostorih. V nižjih nadstropjih je vročina manjša, ko pa imate opravke v javnih zgradbah (javne ustanove, trgovine, gostišča), se odločite za tiste s klimo.
• Uživajte 'lahko' hrano in pri tem ne pozabite, da se v vročini hrana hitreje pokvari.
• Uživajte zadosti tekočin, predvsem brezalkoholnih pijač in hladne vode iz pipe.
• Poleti je tudi pomembno vedeti, da pijemo tudi, če nismo žejni, saj tako nadomeščamo tekočino, ko jo izgubljamo s potenjem.
• Zjutraj, ko še ni vroče, prezračite stanovanje in ga potem zatemnite
Obleka naj bo lahka in ohlapnejša.
• Ne pozabite tudi na zaščito pred soncem, če že morate na prosto: sončna očala, pokrivalo za glavo, primerna oblačila in zaščitna krema.
• Spremljajte napovedi in opozorila za vremensko napoved.

V vročih dneh je najboljše biti v zaprtih in zatemnjenih prostorih ob obilici vode in sadja. A ko vročina popusti, si le privoščite mesno porcijo beljakovin. FOTO: Getty Images
V vročih dneh je najboljše biti v zaprtih in zatemnjenih prostorih ob obilici vode in sadja. A ko vročina popusti, si le privoščite mesno porcijo beljakovin. FOTO: Getty Images

V vročini se hrana hitreje pokvari

Najboljši so obroki, sestavljeni iz sadja in zelenjave, pozno popoldne, ko se vročina že malce poleže, pa ne pozabite na večji obrok z mesom in drugimi beljakovinami. Te so namreč potrebne za naše presnovno zdravje. Pri tem bodite pozorni na hrano. V vročini se namreč hitreje pokvari, zato obstaja večja nevarnost zastrupitev. Hrano shranjujte v hladilniku, pozorni pa bodite predvsem na meso, hitro pokvarljive mesne izdelke in živila, ki vsebujejo jajca in mlečne beljakovine. Sadje in zelenjavo dobro operemo.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije