DRAŽGOŠE

Provokacija Andreja Šiška: vardisti v družbi Kučana, Židana in Fajonove

Operacijo vardistov je poimenoval Ne mi dihat' za ovratnik.
Fotografija: Andrej Šiško je opozoril na slabo varovanje slovenskih politikov. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Andrej Šiško je opozoril na slabo varovanje slovenskih politikov. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Prvo letošnjo soboto so policisti Andreja Šiška, ustanovitalja Štajerske varde, prijeli na spominski slovesnosti ob obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona, ko se je skušal približati predsedniku države Borutu Pahorju. Teden dni kasneje so bili številni slovenski politiki zbrani v Dražgošah, kjer so počastili spomin na dražgoško bitko. Šiška ni bilo, so pa bili njegovi somišljeniki
 
Preberite tudi:
Šiško izginil iz zapora: ne boste verjeli, kje naj bi bil (VIDEO)
Razkrivamo, kaj se je zgodilo s Šiškom

Šiško je objavil fotografije nekdanjega predsednika države Milana Kučana, predsednika državnega zbora in predsednika SD Dejana Židana ter evropske poslenke iz vrst SD Tanje Fajon v družbi moških, ki so, sodeč po Šiškovem zapisu, vardisti, in zapisal (nelektorirano): 

»Dražgoše 2020 - operacija; Ne mi dihat za ovratnik. Moj prijatelj Krajnski vojvod z Milanom! Danes je bilo preko 40 Krajnskih vardov okrog posvečencev in se jim niti ne sanja, kdo so ti ljudje! Toliko, da veste! Pred vardi se ne morete skriti, ne levi in ne desni! Vardi smo zviti, kot preste! Še enkrat smo jim dokazali kakšno je njihovo varovanje! Osti jarej!«



Mariborsko sodišče je Šiška zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve lanskega marca obsodilo na osem mesecev zapora. Večino kazni je odslužil že s priporom, iz katerega ga je sodišče do pravnomočnosti sodbe izpustilo ob izreku sodbe. Šiško in njegova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj sta bila takrat prepričana, da mu preostanka kazni ne bo treba odslužiti. V začetku decembra pa je sodišče izdalo poziv, naj se zglasi v zaporu.

Medtem ko na sodišču trdijo, da so Šišku sklep pravilno vročili, pa on meni, da je bil poziv vročen prepozno in napačno. Vseeno je oddal prošnjo za preložitev prestajanja kazni, ki pa jo je mariborsko sodišče zavrglo, s čimer je sklep o tem, da mora v zapor, sredi meseca postal pravnomočen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije