NAPOVEDI URESNIČENE

Voda zalivala grad Štanjel, voznica obtičala v vodi

Do konca tedna je napovedana možnost tudi močnejših neviht.
Fotografija: Deževje je zajelo Slovenijo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Deževje je zajelo Slovenijo. FOTO: Jure Eržen, Delo

Napoved vremenoslovcev se je uresničila. Oblaki so zajeli Slovenijo, nekateri deli naše države pa so se v zgodnjem popoldnevu ubadali z velikimi nalivi. Tako iz Maribora poročajo o številnih intervencijah. Na spletni strani uprave za zaščito in reševanje so zapisali, da je ob 13.48 občino Maribor zajelo močno deževje. Voda je zalila objekte na 12 lokacijah, iz katerih so črpali vodo gasilci JZGB Maribor, PGD Brezje, Malečnik, Maribor mesto in Pobrežje.

Ob 14.36 je pod Vremščico, občina Divača, neurje zajelo družino pohodnikov. Na pomoč so priskočili gasilci PGD Senožeče, ki so pohodnike varno pospremili v dolino.

Ob 15.28 je v naselju Kobdilj voznica z osebnim avtomobilom, obtičala v vodi. Posredovali so gasilci PGD Komen, ki so osebni avto izvlekli iz vode.

Ob 15.37 je v naselju Kobdilj, občina Komen, meteorna voda zalivala klet. Gasilci PGD Komen so izčrpali meteorno vodo. Potreben je bil tudi odklop elektrike s strani elektro podjetja.

Ob 15.56 je v naselju Štanjel, občina Komen, meteorna voda zalivala stanovanjsko hišo in prostore osnovne šole. Gasilci PGD Komen so izčrpali meteorno vodo.

Ob 17.15 je meteorna voda zalivala prvo nadstropje grada Štanjel. Gasilci PGD Komen so izčrpali vodo ter posesali, ki je odtekla v klet in pritličje gradu.

Okoli 12.30 so sicer na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso) prižgali alarmi zaradi velike verjetnosti toče. Spodaj preverite, kakšno je trenutno stanje. Območja, ki so obarvana z vijolično, so najbolj ogrožena. 


Plohe ali nevihte bodo možne tudi ponoči. Zjutraj bo ponekod v vzhodnih krajih prehodno možen rahel dež. Drugod se bo jasnilo, ponekod po nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, na Primorskem do 22 stopinj Celzija.

Sončna sreda

V sredo bo večinoma sončno, tudi v vzhodnih krajih se bo dopoldne delno razjasnilo. Predvsem popoldne in zvečer bodo nastale krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

Obeti: V četrtek in petek bo deloma sončno. Popoldne in zvečer bodo krajevne plohe in nevihte.

Opozorila za torek

Za vso državo so vremenoslovci za popoldanske ure prižgali rumeno opozorilo, kar pomeni, da napovedani možni vremenski pojavi niso neobičajni, vendar bodite pozorni, če načrtujete dejavnosti, ki so odvisne od vremenskih razmer.
Naj vas nevihte ne presenetijo. FOTO: Zakaz86 Getty Images/istockphoto
Naj vas nevihte ne presenetijo. FOTO: Zakaz86 Getty Images/istockphoto


Nevihte bodo sprva koncentrirane nad hribovite predele Slovenije, pozno popoldne in zvečer pa se bodo razširile tudi nad nekatere druge predele države, pravijo na portal neurje.si. Na skrajnem severovzhodu Slovenije lahko nastane kakšna močnejša nevihta z močnimi, dolgotrajnejšimi nalivi s točo in silovitejšim nevihtnim pišem. Toča lahko lokalno popoldne in zgodaj zvečer ob kakšni dovolj razviti nevihtni celici tam preseže debelino tri centimetre.

V sredo bo večinoma sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Predvsem popoldne in zvečer bodo nastale krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 22, najvišje dnevne od 25 do 30, na Goriškem do 32 stopinj.

Torek prinaša ohladitev

Od petka do srede kaže na deloma sončno vreme, predvsem popoldne in zvečer bodo plohe in nevihte, ki bodo najmanj verjetne predvidoma v nedeljo. Do ponedeljka bodo najvišje dnevne temperature malo pod 30, v torek pa se bo ohladilo na okoli 25 stopinj.

V naslednjih dneh bodo možne nevihte. FOTO: Arso
V naslednjih dneh bodo možne nevihte. FOTO: Arso

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije