EPIDEMIJA

Potrjenih 36 novih primerov, število smrtnih žrtev spet poskočilo (VIDEO)

Skupno so opravili že blizu 40.000 testov.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: posnetek zaslona

Od 11. ure poteka izjava za medije na daljavo o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom, na kateri sodelujejo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović ter vladni govorec Jelko Kacin.

V Sloveniji so v četrtek opravili 1.193 testiranj in potrdili 36 novih okužb s koronavirusom, skupaj do zdaj 1304. Zaradi covida-19 je v četrtek umrlo pet bolnikov, skupaj 66. V četrtek je bilo hospitaliziranih 95 bolnikov, od tega na intenzivni negi 28, osem so jih odpustili v domačo oskrbo, je dejal Kacin.



Solidarnostni dodatek za upokojence bo tistim, ki so do njega upravičeni, izplačan 30. aprila, in sicer skupaj s pokojnino, je uvodoma dejal Kacin. Po njegovih besedah so podatki o stanju covida-19 v Sloveniji spodbudni. »Pozitiven trend bomo ohranili ob nadaljevanju upoštevanja ukrepov in pozornosti, ki smo jo vsi izkazali v preteklih tednih. Dobro nam gre in skupaj zmoremo,« je zagotovil.

Beovićeva je opozorila, če bi epidemija v Sloveniji potekala kot v Lombardiji, bi imeli na intenzivnih oddelkih 153 bolnikov (imamo jih 61), na bolnišničnih oddelkih 1.253 (imamo 302). »Naše številke so bistveno nižje. Hvala, da ste se držali sprejetih ukrepov in preprečili širjenje,« je dejala.

Postopno sproščanje ukrepov

Po uvedbi strogih ukrepov, kot so zaprtje šol in vrtcev ter omejitev gibanja, se je širjenje epidemije umirilo, je poudarila Beovićeva in dodala, da se je »krivulja zdaj obrnila navzdol in zato se lahko pogovarjamo o postopnem popuščanju ukrepov in postopni normalizaciji življenja«.

Glede na izsledke različnih modelov in pristopov lahko po besedah Beovićeve končno rečemo, da je epidemija pod nadzorom. A ne gre za epidemijo, ki se zaključi in popolnoma izzveni. Prehajamo v stanje, ko bo epidemija še tlela in bomo še imeli posamezne izbruhe.



Vlada je v četrtek sporočila, da bodo s ponedeljkom sproščeni nekateri ukrepi. Med drugim vrata znova odpirajo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo. Prav tako se bodo odprle specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, med drugim vulkanizerske.

Več o sproščanju ukrepov lahko preberete na tej povezavi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije