POZOR

Prisotnost virusa v Sloveniji potrjena, dve življenji za vedno končani

En pes je poginil, drugega so po pojavu simptomov uspavali.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: FB
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: FB

LJUBLJANA – Pri dveh lovskih psih je bil pozitiven izid preiskave na prisotnost virusa, ki povzroča bolezen aujeszkega, sporoča uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Psa sta bila udeležena pri lovu na divje prašiče in sta prišla v stik z enim od ustreljenih prašičev na območju uprave Koper. Eden od psov je poginil, drugi pa je bil po pojavu kliničnih znakov evtanaziran.

Bolezen aujeszkega (BA) ali pseudorabies povzroča herpesvirus tipa 1. Za okužbo s tem virusom lahko poleg prašičev zbolijo tudi prežvekovalci, glodavci in mesojedi, ki v nasprotju s prašiči običajno poginejo. Za človeka bolezen ni nevarna.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Virus se pri prašičih izloča z nosnim izcedkom, s slino, spermo, z vaginalnim izcedkom, mlekom, iztrebki in občasno z urinom. Živali se okužijo, če pridejo v stik s prašičem, ki virus izloča, oziroma z materialom, ki je kontaminiran z virusom. Virus se nahaja tudi v mesu okuženih prašičev, zato se lahko prostoživeče mesojede živali okužijo z uživanjem mesa okuženega divjega prašiča, kar velja tudi za pse in mačke. Lovski psi se lahko okužijo že med lovom, če pridejo v stik z obolelim divjim prašičem.

Pozor, prašičerejci

»Bolezen ima velik vpliv na rejo domačih prašičev, saj so v primeru potrditve bolezni pri domačih prašičih prepovedani premiki in trgovanje s prašiči in z njihovimi proizvodi,« izpostavljajo. Slovenija ima od leta 2010 priznan status države, uradno proste bolezni aujeszkega pri domačih prašičih. Na podlagi tega statusa ima priznana dodatna jamstva pri trgovanju s prašiči, kar pomeni, da morajo prašiči, ki prihajajo iz držav članic z nižjim statusom (ali brez statusa), izpolnjevati dodatne pogoje glede te bolezni. Za ohranjanje statusa države, uradno proste BA, se v skladu s programom uprave na podlagi letne odredbe opravijo preiskave krvi in organov odstreljenih divjih prašičev in preiskave krvi domačih prašičev: »Situacija glede BA pri divjih prašičih ne vpliva na status države, vendar pa moramo striktno izvajati ukrepe za preprečevanje morebitnega prenosa bolezni s populacije divjih prašičev na domače prašiče,« dodajajo.
 
Lastnike psov uprava opozarja, naj jih imajo na javnih mestih na povodcu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije