PROMET

Pripravite se na gnečo na cesti, tukaj boste čakali

Zaradi del bo še dva meseca zaprt predor Golovec.
Fotografija: Dela v predoru Golovec bodo trajala do 17. avgusta. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Dela v predoru Golovec bodo trajala do 17. avgusta. FOTO: Roman Šipić

S koncem epidemije se je končalo tudi kratko, a sladko obdobje brez gneče na cesti. Spet je pestro v jutranjih konicah, začela so se večja dela na cesti, spet bodo ob koncih tedna obremenjene prometnice proti turističnim krajem.

Med najbolj problematičnimi je trenutno južna ljubljanska obvoznica. Od danes do predvidoma sredi avgusta bo za promet zaprta zahodna cev predora Golovec, zaradi česar gre na tem delu ljubljanske obvoznice pričakovati še večjo gnečo. Vozila bodo preusmerili v vzhodno cev, promet pa bo tekel po sistemu 1 + 2, ki bo prilagojen prometnim konicam. Tovornjaki in avtobusi bodo preusmerjeni na druge ceste.

Obnova predora Golovec je za Dars po besedah člana uprave Vilija Žavrlana izjemno pomemben in problematičen projekt. Predvsem, ker gre za del ljubljanskega avtocestnega obroča, ki je na slovenskem avtocestnem omrežju najbolj obremenjen. Na obnovo so se pri Darsu pripravljali več kot dve leti, pri oddaji javnega naročila pa se je upravljavec slovenskih avtocest in hitrih cest soočil tudi z več krogi pritožb neizbranih ponudnikov. V začetku leta so izbrali izvajalca, aprila pa podpisali pogodbo s podjetjem Kolektor CGP. Vrednost pogodbenih del znaša 8,56 milijona evrov brez DDV, piše STA.

Vzhodna cev prihodnje leto

Po današnji zapori bodo vozila preusmerili v vzhodno cev, promet pa bo tekel po sistemu 1 + 2. To bo Darsu omogočilo sprotno prilagajanje jutranjim in popoldanskim prometnim konicam. Med obnovo bosta zjutraj vzpostavljena dva pasova v smeri od juga proti severu in en pas v nasprotni smeri, popoldne pa obratno.

Med zaporo zahodne cevi bo sicer po vzhodni dovoljen promet samo za vozila do 3,5 tone in bo potekal po hitrosti do 60 kilometrov na uro. Tovorna vozila in avtobusi bodo preusmerjena na preostalo avtocestno omrežje oz. na druge ceste. Promet po obnovljeni zahodni cevi nameravajo sprostiti 17. avgusta, prenova vzhodne cevi pa bo potekala prihodnje leto.

Pestro tudi na dolenjki

Ta konec tedna se dela začenjajo tudi na dolenjski avtocesti. Dars načrtuje preplastitev 7,7 km cestišča na odseku med Drnovim in Brežicami. Predvidoma 15. junija 2020 se bo polovica avtoceste (proti Obrežju) zaprla za promet, ki bo preusmerjen na drugo polovico avtoceste, kjer bo urejen po enem pasu v vsako smer vožnje.

V nadaljevanju bo zaprta tudi druga polovica avtoceste (proti Ljubljani), promet pa bo preusmerjen na že obnovljeno cestišče. Celotna obnova na omenjenem odseku bo trajala približno dva meseca. Počivališče Grič, ki se nahaja na omenjenem odseku, bo ves čas obnove obratovalo neprekinjeno, odprti bodo ostali tudi vsi bližnji priključki na avtocesto.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije