RAZKRIVAMO

Primer lažne zdravnice: priznali, da so bila kršena interna navodila

Pred tedni je zgodba odmevala v medijih, zdaj je vse nekako potihnilo.
Fotografija: Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik ne razmišlja o odstopu. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik ne razmišlja o odstopu. FOTO: Tomi Lombar, Delo

NOVA GORICA – Z lažno diplomo je ženski, po naših podatkih gre za Petro Sever, v Sloveniji uspelo postati zdravnica in začeti opravljati pripravništvo. Če njen mentor ne bi opazil, da je njeno znanje bistveno pomanjkljivo, bi se lahko za marsikoga končalo tragično. Kdo bo nosil odgovornost, da je v zdravstveni sistem kot pripravnica lahko vstopila nèzdravnica? Se nam to lahko zgodi ponovno?


Postopek vpisa v register in opravljanja pripravništva vodi Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS), kateri od leta 2016 (mandat se ji izteče leta 2020) predseduje Zdenka Čebašek-Travnik. Od tam so nam pojasnili, kaj jim nalaga zakon in kakšne možnosti imajo pri preverjanju listin.
 

Diskrecijska pravica


»Zakon o splošnem upravnem postopku (ZUP), na podlagi katerega Zdravniška zbornica Slovenije vodi med drugim tudi postopek vpisa v register in opravljanja pripravništva, določa, da predložitev originalnih dokazil v postopku ni potrebna,« pisno odgovarja Andreja Basle, vodja oddelka za stike z javnostjo pri zbornici. Zakon uradni osebi daje diskrecijsko pravico, da od stranke zahteva predložitev originala v primeru, da predloži prepis (3 odstavek 173. člen ZUP), internim pravilom vsakega organa je zato dopuščeno, da določijo, kakšna listina se zahteva.
 

Priznali napako


»Referentke Zdravniške zbornice Slovenije, ki vodijo postopke po ZUP, imajo interna navodila, da se pri teh postopkih ravna z najvišjo možno skrbnostjo, to pomeni, da se v teh postopkih ravna v skladu z 3. odstavkom 173. člena ZUP in da zbornica pri vpisu v register zahteva vpogled v original. Pri postopku vpisa v register v tem konkretnem primeru je bil celotni postopek voden v skladu z zakonodajo, saj je bila ob vpisu predložena vsa zahtevana listinska dokumentacija, ni pa bila v celoti izvršena diskrecijska pravica, ki jo daje zakon.« V nadaljevanju razkrivajo, da je v postopku lažne zdravnice prišlo do neupoštevanja internih navodil: »Na podlagi tega primera so bili vsi zaposleni, ki vodijo postopke po ZUP, ponovno seznanjeni, da dosledno upoštevajo interna navodila Zdravniške zbornice Slovenije.«
 

Odstopa ne bo


Vprašali smo tudi, ali zaradi dogodka predsednica razmišlja o odstopu. »Predsednica dr. Zdenka Čebašek-Travnik ne razmišlja o odstopu s funkcije, saj za to ni nobenega razloga. Zdravniška zbornica Slovenije je prav v tem mandatu še okrepila transparentnost in učinkovitost svojega delovanja. To dokazuje tudi primer, o katerem nas sprašujete in ki je bil odkrit v letu 2017 (vpis v register pa se je zgodil v času prejšnjega mandata), saj je zbornica ukrepala hitro in učinkovito ter o primeru obvestila tudi policijo,« se glasi odgovor.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije