Primark in H&M naj bi se izogibala plačilu najemnine

Modna giganta naj bi se reševanja finančnih težav lotila tako, da zavračata plačilo najemnine za mesec april. 
Fotografija: Ljubljanski Citypark v BTC. Foto: Igor Zaplatil, Delo 
Odpri galerijo
Ljubljanski Citypark v BTC. Foto: Igor Zaplatil, Delo 

Medtem ko so manjše trgovine že odprte nekaj časa, so tik pred odprtjem zdaj tudi večje in tiste v velikih nakupovalnih središčih. Velika modna podjetja, med temi sta tudi Primark in H&M, pa po naših informacija iščejo načine, kako bi se izognila plačilu najemnine za april v ljubljanskem Cityparku.

»Z vsemi partnerji se dogovarjamo in iščemo individualne rešitve, prosimo pa za razumevanje, da v medijih zaradi zaupnosti podatkov podrobnosti naših pogodb in dogovorov ne moremo razkrivati,« je v odgovoru na naše vprašanje, ali te informacije držijo in kako so se na to novico odzvali, zapisal Toni Pugelj, direktor SES Slovenija.


Modna giganta skrivnostna

»To je izredna situacija, za H&M pa je glavna prioriteta varnost zaposlenih in potrošnikov,« so zapisali v odgovoru na naša vprašanja in dodali, da so skrbno preučili vse ukrepe in da delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi lažje premostili vse negativne posledice koronavirusa. »Ne moremo izdajati podrobnosti, a naš cilj je, da to obdobje premostimo na najboljši mogoči način skupaj z našimi dolgoletnimi partnerji.« Dodali so še, da upajo, da bodo našli skupno rešitev v teh težkih časih in da jim bodo partnerji prisluhnili ter s tem pomagali zagotoviti finančno stabilnost za naprej.

 
Primark je na slovenski trg vstopil šele pred kratkim. FOTO: Suzanne Plunkett, Reuters
Primark je na slovenski trg vstopil šele pred kratkim. FOTO: Suzanne Plunkett, Reuters

Kako ublažiti vse posledice koronakrize, preučujejo tudi v Primarku: »To so izjemni časi in tako kot številni trgovci skrbno preučujemo možnosti za ublažitev vpliva upada prodaje zaradi izbruha covida-19. Primark zelo ceni svoj odnos z najemodajalci in sodeluje v konstruktivnem dialogu z njimi,« so zapisali v odgovoru na naše vprašanje, ali drži, da zavračajo plačilo najemnine za mesec april.
 

Opozarjajo na veliko škodo

Toni Pugelj, direktor Cityparka. FOTO: Blaž Samec 
Toni Pugelj, direktor Cityparka. FOTO: Blaž Samec 
Glede na to, da je v nakupovalnih centrih SES veliko najemnikov, nas je zanimalo še, kako so v podjetju stopili naproti svojim partnerjem. Pugelj je pojasnil, da so jim omogočili odlog plačevanja najemnin. »S tem želimo podjetnikom na hitro in brez birokracije pomagati pri njihovi likvidnosti, še preden bo država sprejela ukrepe za podporo trgovini ter preden ta pomoč začne tudi veljati in učinkovati.«

V SES Slovenija so, ko je vlada začela sproščati ukrepe, pozivali, naj vlada za preprečitev nadaljnje škode čim prej sprosti odprtja nakupovalnih središč, podobno kot so to storile sosednje države. Vse trgovine bodo v nakupovalnih središčih lahko vrata odprla znova v ponedeljek. 

»Na splošno pa bi bilo pomembno, da bi se z vladnimi ukrepi pomoči v največji mogoči meri preprečile posledice za trgovino in vse povezane panoge (lokalne ponudnike storitev in gostinstva, dobavitelje, gradbeništvo, finančni sistem, najemodajalce itd.),« je še v odgovoru zapisal Pugelj.
 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije