PADAVINE

Prihajajo nove pošiljke snega, vremenoslovci opozarjajo

Petek bo še sončen, nato sledi poslabšanje.
Fotografija: Zimska idila na Pavličevem sedlu. FOTO: Promet.si
Odpri galerijo
Zimska idila na Pavličevem sedlu. FOTO: Promet.si

Ponekod po državi so se zjutraj prebudili v pravo zimsko idilo. Pokrajina je bila prekrita z belo snežno odejo, na nebu pa sonce. Drugod je kljub sredinim snežnim padavinam sneg že skoraj povsem pobralo, a za ljubitelje snega je še nekaj upanja, saj ga vremenoslovci napovedujejo tudi za prihodnje dni.

V gorah je zapadlo od 20 do 60 centimetrov snega, zato je nevarnost snežnih plazov znatna oziroma tretje stopnje. Okrepljen veter bo danes in jutri gradil opasti in klože, opozarja agencija za okolje (Arso).



Na Kredarici je skoraj tri metre snega. FOTO: Arso
Na Kredarici je skoraj tri metre snega. FOTO: Arso
Po podatkih Arsa se nevarnost snežnih plazov zaradi sneženja in novega snega hitro povečuje na celotnem območju naših gora. Nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov oziroma tam, kjer je bila prej stara snežna odeja, bo nevarnost večinoma znatna. Nevarna bodo strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom. Na vetru izpostavljenih legah, kjer je novi sneg spihan do stare podlage, pa je še vedno nevarnost zdrsov.

Več snega je v visokogorju zahodnega in južnega dela Julijskih Alp. Jugozahodnik je delal zamete, a veter se obrača v severno smer, zato bodo novi zameti nastajali na južnih pobočjih. Novi sneg se v visokogorju ni dobro sprijel s trdo podlago, zato je pod njim šibka plast. Snežne razmere se bodo danes čez dan še spreminjale.

Danes popoldne in zvečer se bo krepil jugozahodni veter, postopno se bo pooblačilo. Ponoči bo ponekod prehodno deževalo, meja sneženja bo na okoli 700 metrih nadmorske višine. Ponekod bo pihal okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo. V petek zjutraj se bo razjasnilo, zapihal bo severni do severozahodni veter. V petek bo sončno, popoldne se bo rahlo pooblačilo. Pihal bo okrepljen severni do severozahodni veter, ki bo izrazitejši na severu Slovenije.

Naslednji teden bo začetek bolj oblačen in moker. FOTO: Arso
Naslednji teden bo začetek bolj oblačen in moker. FOTO: Arso

V soboto bo na vzhodu še delno jasno, drugod se bo od zahoda pooblačilo. Pihal bo jugozahodni veter. V nedeljo bo oblačno s padavinami. V hribih bo snežilo, po nižinah pa deževalo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije