ZAPOSLITEV

Pri nas 1300 evrov, v Avstriji najmanj tisočak več

Pojavila se je priložnost za delo medicinskih sester pri naših severnih sosedih.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen

LJUBLJANA, CELOVEC – Domovi za ostarele na avstrijskem Koroškem iščejo diplomirano medicinsko sestro/diplomiranega medicinskega zdravstvenika za polni delovni čas 38 ur na teden ali polovični delovni čas.

Zahtevajo dokončano izobrazbo za diplomirano medicinsko sestro/diplomiranega medicinskega zdravstvenika ter vsaj osnovno znanje nemškega jezika in osnovno znanje računalniških programov. Pričakovani so tudi spoštljiv in prijazen odnos do ljudi ter fleksibilnost in zmožnost obvladovanja stresa. Za delo v Avstriji potrebujete t. i. nostrifikacijo, ki jo pridobite na ministrstvu za zdravje na Dunaju (Avstrija).

Kaj pa tisto, kar večino najbolj zanima – plača? Najnižja bruto plača je 2380,38 evra za polni delovni čas z dodatnimi možnostmi doplačila za nedeljsko delo, praznike, nočne ure in dežurstvo. Napredovanje plačila je odvisno od izkušenj, oglašujejo. 

Z napredovanjem manj kot v Avstriji začetna plača

Za primerjavo: diplomirane medicinske sestre v Sloveniji so plačane med 1320 evrov bruto (29. plačni razred, z napredovanjem pridejo do 39. plačnega razreda in 1950 evrov bruto) in 1600 evrov bruto (34. plačni razred, z napredovanjem pridejo do 44. plačnega razreda in 2380 evrov bruto). V negovalni enoti diplomirane medicinske sestre padejo v 30. plačni razred (1370 evrov bruto), z napredovanji lahko pridejo do 40. plačnega razreda (2030 evrov bruto).

Povprečna bruto plača v Sloveniji je 1723 evrov, v Avstriji pa je po podatkih Izvoznega okna leta 2016 znašala 3632 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije