ODSTREL ZVERI

Previdno! Spomladi bo v gozdovih 150 medvedov več

Okoljsko ministrstvo vztraja, da je odstrel nujen, a ga sodišče ni odobrilo.
Fotografija: Medved na krmišču v snežniških gozdovih. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo
Odpri galerijo
Medved na krmišču v snežniških gozdovih. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo

LJUBLJANA – Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) v Ljubljani postaja prostor rednih shodov. Potem ko so pred prvomajskimi prazniki protestirali kmetje, ki so državo opozorili na preštevilčno populacijo divjih zveri (volkov in medvedov), ki koljejo njihove domače živali, so danes pred ministrstvom protestirali tisti, ki so proti odstrelu zveri.

Protest aktivistov za pravice žživali proti odstrelu zveri. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Protest aktivistov za pravice žživali proti odstrelu zveri. FOTO: Mavric Pivk, Delo

»Pobijanje zveri mora postati preteklost,« je poudarila vodja shoda Jagoda Tkalec in kmete preusmerila na druge ukrepe, ki so jim na voljo za zaščito njihovih živali. Med kratkoročnimi ukrepi, ki so kmetom na voljo, je Tkalčeva naštela postavitev električnih ograj na območjih, ki so najbolj prizadeta z ekonomskega vidika, električne preproge za odvračanje medvedov okoli čebelnjakov in izobraževanje ljudi o tem, kako ukrepati v primerih srečanja z zvermi in v primerih škode. Uporabljati bi bilo treba medvedu varne kompostnike in prenehati odlagati klavniške in druge za zveri užitne odpadke v naravo in okoli naselij, je še dejala, piše STA.


V Sloveniji do 900 medvedov


Medtem se po podatkih MOP zveri veselo množijo. Populacija medvedov v Sloveniji trenutno znaša med 750 in 900 osebki. »Ker ukrepi za preprečevanje škode na premoženju in zagotavljanja sobivanja, opredeljeni v strateških dokumentih, ne zmanjšujejo verjetnosti konfliktov, ki bi nastali zaradi večanja populacije zveri, je potrebno tudi omejeno, selektivno in strokovno poseganje v populacijo zveri. Kljub dolgoletnemu rednemu odstrelu ta ne ogroža ugodnega stanja, kar potrjujejo rezultati monitoringa,« so zapisali.


Odstrela še ne bo, a MOP opozarja, da je ta nujen


Upravno sodišče je odlok o odvzemu medvedov v delu, ki se nanaša na njihov odstrel, odpravilo in ga ministrstvu vrnilo v ponovni postopek. Sam način izvajanja odvzema in pravne podlage zanj pa je sodišče potrdilo. Vlada se v delu, ki se nanaša na dokazovanje vzročne zveze med razlogi za odstrel in številom oziroma določitvijo posameznih osebkov za odstrel in usmeritvami za način njenega dokazovanja, ne strinja z obrazložitvijo sodišča, zato bo prek državnega odvetnika v zakonitem roku vložila predlog za dopustitev revizije sodbe. Na okoljskem ministrstvu predvidevajo, da bo zaradi odločitve sodišča spomladi v gozdovih še najmanj 150 medvedov več kot zdaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije