KJE NAPOLNITI REZERVOAR

Preverite, kje so cene goriva najugodnejše: to razkriva zemljevid Slovenije (FOTO)

Cene goriva na posameznih bencinskih servisih so dostopne na spletni strani goriva.si.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Z oktobrom bo začela veljati nova uredba o naftnih derivatih, po kateri vlada cen nafte ne bo več regulirala. Cene pogonskega goriva se bodo sprostile, uporabniki pa jih lahko spremljajo na portalu goriva.si.

Portal je v prvi vrsti namenjen potrošnikom, na njem pa se prikazujejo maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji.

Spletna aplikacija goriva.si prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji. FOTO: Goriva.si
Spletna aplikacija goriva.si prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji. FOTO: Goriva.si
»Transparentno obveščanje potrošnikov o cenah naftnih derivatov potrošnikom omogoča racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. Kakovostno informiranje potrošnikov o cenah ima namreč znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence, kar se še posebej kaže pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spada pogonska goriva,« so navedli na ministrstvu. Dodali so, da večja kot je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov, kamor spada tiho dogovarjanje o cenah.

Vlada se je odločila, da ne podaljša uredbe o oblikovanju določenih naftnih derivatov, saj je ugotovila, da cen ni več treba regulirati. Medtem ko trgovci poudarjajo, da bo sprostitev cen, do katere bo prišlo z oktobrom, prinesla več konkurence, nekateri opozarjajo, da bo to vodilo v rast cen.


Vlada bi lahko uporabila ukrep nadzora cen


V primeru, da bi prišlo do neustrezne in nepredvidene korekcije cen navzgor, pa bi država država lahko ukrepala in uporabila tudi ukrep nadzora cen, kot to predvideva zakon. Gre za izreden ukrep, ki bi lahko trajal le eno leto, v utemeljenih primerih pa se lahko tudi obnovi.

Vlada je cene naftnih derivatov regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije