BOLEZNI

Pretresena in ponižana družina v šopingu: Postregli so nas z gnusom

Slovenska družina z očetom Japoncem je z zaščitnimi maskami obiskala trgovino, grenka izkušnja pa je mater spravila v jok.
Fotografija: Azijske skupnosti po svetu so postale predmet sumničenj in strahov. FOTO: Arhiv
Odpri galerijo
Azijske skupnosti po svetu so postale predmet sumničenj in strahov. FOTO: Arhiv

Nestrpnost do Azijcev zaradi izbruha koronavirusa se širi po vsej obli in očitno je zadelo tudi slovensko prestolnico. Grenko izkušnjo je razkrila ženska, ki je s soprogom Japoncem in majhnim otrokom obiskala znanega trgovca v Ljubljani. Iz trgovskega podjetja so se medtem družini že opravičili in ji pojasnili, »da nikakor ne gre za ksenofobijo, ampak le za zaskrbljenost zaradi dnevnih novic o širjenju koronavirusa ter za nepoučenost glede nošenja obrazne maske«.


»Z vidnim gnusom me je vendarle postregla«


»Prehlajena sem. Doma imam tri mesece starega otroka, zato sem se po (japonski?) navadi odločila, da si nadenem masko. /.../ Z možem, ki je Japonec, in z otrokom smo šli danes v Mercator. V trenutku ko smo vstopili, sta gospe na delikatesi stopili skupaj in začeli šepetati, razločila se je beseda 'koronavirus'. Na to me je opozoril mož, pa sem mu rekla, naj ne bo paranoičen. Ko sem želela kupiti kruh, sta se gospe skregali, katera me bo postregla. Zmagala je starejša. Mlajša naju je z vidnim gnusom vendarle postregla, medtem ko je starejša gledala z varne razdalje. Ko nama je mlajša predala kruh, je z olajšanjem pobegnila k starejši, kjer sta nadaljevali šepetanje,« je izkušnjo matere razkrilo Društva Touchou, ki združuje ljubitelje japonske kulture in in japonskega jezika.



Ko je ženska že mislila, »da bi nas težko bolj ponižali«, se je nadaljevalo na blagajni. Nenavadnemu obnašanju prodajalcev in kupcev ni bilo videti konca, tako da je po izhodu iz trgovine zajokala. »V osmih letih življenja na Japonskem sem bila velikokrat deležna rasističnih opazk in komentarjev. Nekako sem se navadila živeti z njimi. Ampak to kar se je zgodilo danes, je bilo grozno. Bila je očitna ksenofobija. Bil je očiten rasizem.«


Trgovec se je opravičil


Družina je hitro prejela opravičilo trgovca, da gre za nedopustno dejanje prodajalcev. Ko so zadevo natančneje preiskali, je zgodba dobila drugačen obris. Za Slovenske novice so pojasnili, da je trgovina v živahnem in prometnem okolju, vanjo pa dnevno zahajajo ljudje različnih narodnosti in ras, zato so v primeru omenjene družine izključili možnost ksenofobije. So pa prodajalke, ki si bile v zgodbo vpletene, pojasnile, da jih je nekoliko presenetila zaščitna maska, ki jo je ženska nosila. »Nošenje maske v Sloveniji ni običajno, čeprav je to lahko ustrezna pomoč pri prizadevanjih za omejevanje širjenja kapljično prenosljivih okužb. V tej in drugih trgovinah bomo zaposlene dodatno opozorili na različne oblike omejevanja širitve kapljičnih okužb, upoštevanje pravil in ukrepov dobre higienske prakse pa v naših trgovinah velja stalno,« so nam sporočili.

Stranka se je tako v primeru dobro zaščitila, da ne bi svojih bacilov prenašala na druge, pri tem pa jo je zmotilo to, da preostali bolni ne storijo dovolj za zaščito drugih. V Sloveniji je nošenje zaščitnih mask letos skokovito naraslo zaradi morda povečane panike pred gripo in koronavirusi. Ljudje se tako bolj ustrašijo človeka z masko, ki je sicer z njo zaščiten, kot pa tistega, ki je brez maske, a morda kužen.


Na kitajske turiste v Benetkah naj bi pljuvali


Panika in z njo povezani morda tudi ksenofobni izpadi se po svetu širijo hitreje kot virus sam. Azijske skupnosti po svetu so namreč postale predmet sumničenj in strahov. Na kitajske turiste v Benetkah naj bi pljuvali, družino v  Torinu so obtožili, da prenaša bolezen, v Milanu so matere na spletnih omrežjih pozivale, naj otroci ne bodo v stiku s kitajskimi sošolci. V Kanadi so objavili tudi posnetek, na katerem belec na parkirišču nakupovalnega središča zmerja žensko kitajskega porekla, da je »odvrgla svoj koronavirus«. V Maleziji se je pod peticijo za prepoved vstopa Kitajcem v državo v tednu dni podpisalo skoraj pol milijona ljudi. v Parizu azijskim restavracijam naglo upada promet ...
 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije