TIHOTAPLJENJE LJUDI

Preplavali Kolpo in preplezali ograjo

Pakistanca sta nameravala v Italijo prepeljati devet ilegalcev. Par mesecev zapora, globa 1800 evrov in izgon iz države.
Fotografija: Pakistanca so prijeli v Beli krajini. FOTOGRAFIJI: TANJA JAKŠE GAZVODA
Odpri galerijo
Pakistanca so prijeli v Beli krajini. FOTOGRAFIJI: TANJA JAKŠE GAZVODA

NOVO MESTO – Medtem ko se naši oblastniki ukvarjajo s 40 kilometri žičnate ograje, s katero bodo odeli še več naše južne meje, da bi preprečili ilegalne migracije, se sodišča kljub sodnim počitnicam utapljajo v obravnavah tihotapcev migrantov. Iz pričanj zadnjih je jasno, kako učinkovita je ograja z rezilno žico. »Preplavali smo reko, splezali čez ograjo,« so povedali migranti, ki so v Slovenijo prišli konec marca. Šlo je za reko Kolpo v Beli krajini in ograjo, ki jo je Slovenija postavila na meji s Hrvaško ob Kolpi. Čeprav so migranti konec marca ograjo uspešno preplezali, pa so v notranjosti države kmalu padli v roke našim policistom.


Organizatorji prevoza so jim sicer na mobilne telefone poslali koordinate križišča in sliko google map, kjer naj počakajo na prevoz. Eno uro so čakali na makadamskem križišču, da bi jih prevozniki peljali v Italijo, in ko so že mislili, da je v križišče le pripeljal njihov prevoznik, so stekli do avta, a na veliko presenečenje so bili v avtu slovenski policisti. Za njimi sta se z laguno pripeljala Pakistanca, ki sta nameravala naložiti ilegalce.

Triindvajsetletni Sohail Nawaz in 36-letni Mirza Kamran sta Pakistanca, ki jima je očitno pred časom uspelo priti v Italijo, začasno bivališče imata v Trbižu, sta pa, kot kaže, del širše združbe, ki se ukvarja z organizacijo prevozov migrantov. Čeprav sta sprva v preiskavi trdila, da z migranti nimata nič, da sta se le zgubila na poti v Trst in pristala v Beli krajini, ker da sta nepismena in ne znata ne brati ne pisati, pa sta potem očitke iz obtožbe priznala. Le še o kazni sta se morala z zagovornikoma in tožilstvom dogovoriti, govora je bilo o nekaj mesecih zapora, tam okoli pol leta, kar bi pomenilo, da bosta čez mesec dni na prostosti, plačati pa bosta morala tudi denarno kazen 1800 evrov. To je namreč po kazenskem zakoniku obvezni del kazni, zagroženo pa je do pet let zapora. Izrečen jima bo tudi ukrep izgon tujca iz države.


Oba sta se v Belo krajino pripeljala z enim avtom, odpeljati pa bi morala devet migrantov, a ni znano, ali bi peljala dvakrat ali bi se pač malo bolj stisnili in vsi skupaj prišli v obljubljeno deželo.

Na zaključek sojenja čakata v priporu.
Na zaključek sojenja čakata v priporu.
Kako se jima je pravzaprav zalomilo? Policisti so najprej pri nadzoru prometa 29. marca, ura je bila pol štirih zjutraj, ustavili Pakistanca, ki sta se pripeljala od Starega trga in v križišču zavijala levo proti Črnomlju. Med postopkom je enemu zazvonil telefon. Ni se oglasil, potem pa se je na telefonu pokazal začetni ekran, kjer je bil prikazan zemljevid. Policist si je ogledal zemljevid in si zapisal koordinate ter jih preveril na svojem telefonu, medtem pa je telefon Pakistanca še večkrat zazvonil. Ker je policist posumil, da gre za prevoz ilegalcev, je obvestil drugega policista in ena od patrulj je šla tja, kamor so jih usmerile koordinate. Na tisto makadamsko križišče so že uro prej prišli ilegalci v družbi vodnika, ki jih je tam zapustil, in čakali na obljubljeni prevoz.

Pakistanca imata v svoji domovini veliko družino, v Italiji, kjer bivata in delata, nimata urejenega statusa, imata pa stike s Pakistanom, in kot kažejo telefonski pogovori, tudi Grčijo in s Katarjem. Zdaj na zaključek sojenja čakata v priporu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije