KOLESAR

Prekolesaril vseh 212 slovenskih občin

Novomeščan Matjaž Golob dva tedna pomagal bolnikom s celiakijo. Kolesaril bi od Atlantika do Črnega morja, a nima dovolj dopusta.
Fotografija: Ko združita moči Goran in Matjaž! FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Ko združita moči Goran in Matjaž! FOTO: Drago Perko

NOVO MESTO – V Novem mestu je bilo v nedeljo zvečer slovesno. Kako ne bi bilo, ko pa se je domov vrnil 53-letni Matjaž Golob, po več kot 3000 prevoženih kilometrih in več kot 40.000 premaganih višinskih metrih je prikolesaril v Novo mesto. »Občutki so fenomenalni. Zadal sem si cilj in ga tudi izpolnil, zato me prevevajo prijetna čustva,« je povedal Golob, potem ko je na cilj na lično urejenem Glavnem trgu prikolesaril skupaj z Goranom Makarjem, predsednikom društva Celiac.

Sprejem pred mestno hišo v Novem mestu FOTO: Drago Perko
Sprejem pred mestno hišo v Novem mestu FOTO: Drago Perko
»Po vseh kolesarskih podvigih, ki so že za mano, sem se letos odločil, da se s kolesom pripeljem do vseh sedežev občin v Sloveniji. Želel pa sem, da bi s svojim kolesarjenjem nekomu konkretno pomagal. Srečal sem se z Goranom Makarjem, s katerim sem poznava že več kot 30 let. Vprašal me je, kaj načrtujem. Pojasnil sem mu, Goran pa je predlagal, da bi istočasno na poti ozaveščal o celiakiji – avtoimunski bolezni, ki povzroča težave predvsem v tankem črevesju. V dveh minutah sva bila domenjena,« je razložil vidno zadovoljni Matjaž Golob. Obiskal je vseh 212 občin, na dan je prekolesaril po 200 kilometrov, najdaljšo etapo pa sklenil na Vrhniki, ko je bilo za njim 237 kilometrov.

Matjaž Golob je na poti po Sloveniji izgubil kilogram ali dva. FOTO: Drago Perko
Matjaž Golob je na poti po Sloveniji izgubil kilogram ali dva. FOTO: Drago Perko
»Praviloma sem začel ob petih zjutraj, končal pa med 19.00 in 20.30,« pove Matjaž, ki mu je po dnevu na kolesu najprej zadišalo pivo. »Spal sem po pet ur na noč, saj so se tja do polnoči zavlekli sprejemi, ki so mi jih pripravili v občinah, kjer sem prenočil. Vsem sem zato izjemno hvaležen,« pripoveduje Matjaž, ki je kolesaril, za ozaveščanje javnosti in sodelovanje z občinami pa je skrbel Goran Makar.


»Zdi se mi, da ni občine, kjer ne bi v teh dneh brskali po spletu in iskali besede celiakija,« je Makar zadovoljen z odmevnostjo projekta.

»Nič nisem utrujen, še lep čas bi lahko sedel na kolesu. Morda je bilo težko le prve tri dni, ko sem se moral navaditi na nov ritem. Na kolo sem prišel iz službe, potem pa v treh dneh osvojil ritem, ki je vseboval kolesarjenje, prehranjevanje in počitek. Predvsem mi je vsakič znova dala moči misel na vse bolnike s to boleznijo, s številnimi sem se srečal. Tudi s pomočjo tega projekta so spoznali, da v težavah niso sami,« je poudaril Matjaž med prejemanjem čestitk. V imenu mestne občine pa sta ga pozdravila podžupan Boštjan Grobler in direktorica občinske uprave Vida Čadonič Špelič.
 

Še vreme na njegovi strani


Priznava, da ga je pred potjo malce skrbelo, kako bo z vremenom. »Imel sem veliko sreče, v dveh tednih je le trikrat rahlo deževalo.« No, tudi vročina mu ni prišla do živega. Kako naprej, so ga tudi v nedeljo zvečer spraševali prijatelji in znanci, ki so prišli na sprejem.


»Že letos sem imel v mislih kolesarjenje od Atlantika do Črnega morja, a nimam dovolj dopusta. Bomo videli,« je dejal Matjaž, ki bo še naprej pomagal pri ozaveščanju okoli celiakije. Včeraj je pospravil okoli hiše, zvečer je že tekel, danes pa gre že na kolo. »Trening je trening,« je poudaril smeje, potem pa se je posladkal s torto, ki jo je pripravil Matevž Ličen s svojo ekipo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije