Preiskoval ga je KPK, zdaj zapušča položaj

Marko Bošnjak je odstopil kot viceguverner Banke Slovenije.
Fotografija: Marko Bošnjak. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo
Odpri galerijo
Marko Bošnjak. FOTO: Ljubo Vukelič, Delo

Viceguverner Banke Slovenije Marko Bošnjak je v državni zbor poslal odstopno izjavo. V sporočilu za medije je zapisal, da položaj zapušča zaradi novih poslovnih izzivov. Odstop sledi lanski ugotovitvi Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da je Bošnjak ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.

Banka Slovenije je lani zaprosila KPK za preiskavo ravnanja viceguvernerja Bošnjaka, potem ko se je znašel pod plazom očitkov, da ni plačeval davkov za stanovanje, ki ga je oddajal. Komisija je ugotovila, da bi moral Bošnjak sam Banki Slovenije predložiti listine in pojasnila, s katerimi bi se lahko zavrnili očitki o domnevnem neplačevanju davkov od dohodka iz oddajanja stanovanja v Ljubljani, ravnal pa je v nasprotju s pričakovano integriteto.

V Banki Slovenije so decembra lani ob tem poudarili, da sta za njihovo neodvisno delovanje integriteta in neodvisnost zaposlenih, še posebej pa članov sveta, bistvenega pomena. Spomnili so, da so se na KPK obrnili zato, ker očitkov viceguvernerju, ki sicer niso povezani z nalogami in poslovanjem Banke Slovenije, niso mogli v celoti preveriti in z gotovostjo ovreči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije