PREGLED: Ministri padali, Levica udarila

Slovenski politični parket je bil v letu 2019 zelo vroč.
Fotografija: Predsednik republike Borut Pahor je gostil tradicionalno srečanje štirih predsednikov, predsednika republike, predsednika vlade Marjana Šarca, predsednika DZ Dejana Židana in predsednika DS Alojza Kovšce. Ljubljana, 11. december 2019. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Predsednik republike Borut Pahor je gostil tradicionalno srečanje štirih predsednikov, predsednika republike, predsednika vlade Marjana Šarca, predsednika DZ Dejana Židana in predsednika DS Alojza Kovšce. Ljubljana, 11. december 2019. FOTO: Leon Vidic, Delo

Za predsednikom vlade Marjanom Šarcem ter njegovim kabinetom je precej vroče leto. Prvi politik v slovenski državi se je na oblast povzpel avgusta 2018, v dobrem letu in pol vodenja pa je ostal brez petih ministrov. Štirje so se s položaja poslovili v pravkar končanem letu.
 
Iztok Purič je odstopil s položaja ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sredi septembra. Odločitev je sprejel iz osebnih razlogov, potem ko je položaj zasedel 19. decembra 2018, ko je nasledil Marka Bandellija. Na glasovanju v državnem zboru so ga potrdili s 45 glasovi za in 40 proti.
 
Zaradi namigovanja, da je šikaniral uslužbence, je sredi januarja 2019 odstopil minister za kulturo Dejan Prešiček. Spomnimo, povezan je bil z domnevnim mobingom na ministrstvu in nepravilnostmi, kot je uporaba službenega vozila z voznikom za zasebne namene.

Le mesec dni kasneje je minister za okolje Jure Leben premierju ponudil svoj odstop, potem ko se je znašel pod plazom očitkov zaradi naročila makete za drugi tir iz časa, ko je vodil ta projekt. »Čeprav je moja vest čista, pa je od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim,« je takrat zapisal.
 

Preberite še:

Šarec o znanki na Sovi: Lahko mi očitate razmerja, bom preživel
Šarec po dolgem času pokazal družino, stisnili so se k znanemu Slovencu
Šarec se že šali na račun Mlinarjeve (VIDEO)

Minister za zdravje Samo Fakin je odstopil zaradi zdravstvenih težav. »Minister za zdravje Samo Fakin je danes predsednika Vlade RS Marjana Šarca obvestil, da se njegovo zdravstveno stanje žal izboljšuje prepočasi, zato odstopa z mesta ministra za zdravje. Minister Samo Fakin se je predsedniku Vlade RS zahvalil za izkazano zaupanje ter njemu in njegovi vladi zaželel veliko uspehov,« so v začetku marca sporočili z ministrstva za zdravje. 

 
Levica dala košarico Šarcu in odkorakala v opozicijo

Treslo se je tudi med t. i. vladnim blokom, koalicijskimi strankami ter stranko Levica, ki je z vlado spomladi 2018 sklenila sporazum o podpiranju, a le, če bo vlada izpolnila tri pogoje. Ustavilo se je pri novembrski razpravi in podpori za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. »Nismo mi tisti, ki smo se dogovorili z Zmagom Jelinčičem ali s kom drugim. Vlada je tista, ki se je odločila, da z Levico ne bo več sodelovala,« je takrat povedal koordinator Levice Luka Mesec. Dejal je tudi, da je Levica v polni opoziciji.
Stranka Levica je odpovedala podporo vladi. FOTO: Leon Vidic, Delo
Stranka Levica je odpovedala podporo vladi. FOTO: Leon Vidic, Delo

Prav zato so se lomila kopija pri ključnih točkah za slovensko državo, da ta sploh lahko funkcionira: proračunu. Tega je vlada sicer le spravila skozi parlament, saj so ji na pomoč priskočili poslanci opozicijske SNS in oba poslanca narodnosti. Proračun za leto 2020 je najzajetnejši doslej: odhodki so določeni v višini 10,358 milijarde evrov, v državno blagajno pa naj bi se steklo 10,773 milijarde evrov. Proračunski presežek bo tako znašal 415,2 milijona evrov.

Odmevala je tudi domnevna afera z zaposlitvijo Šarčeve znanke N. Š. v Sovi. Uveden je bil inšpekcijski nadzor. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije