Pred prvomajskimi prazniki preobrat: bo preprečil katastrofo?

Dnevne temperature se bodo gibale okoli 20 stopinj Celzija.
Fotografija: Naslednji teden naj bi prinesel nekaj nujno potrebnih padavin. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Naslednji teden naj bi prinesel nekaj nujno potrebnih padavin. FOTO: Shutterstock 

Lepi sončni dnevi se bodo kmalu izpeli. Prihaja vremenski preobrat, ki pa bo marsikomu prinesel olajšanje, saj naj bi končno zapadlo nekaj prepotrebnega dežja. Zaradi suše oziroma velike požarne ogroženosti naravnega okolja je za Primorsko namreč razglašen oranžni alarm, druga najvišja stopnja. »Če v kratkem ne bo obilnejših padavin, lahko pričakujemo na področju pridelave hrane in krme za živali katastrofo,« opozarjajo v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS).

Sobotno dopoldne bo še precej jasno, popoldne pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V notranjosti Slovenije bodo nastale posamezne kratkotrajne plohe. Pihal bo jugozahodnik, le na Štajerskem in v Prekmurju bo popoldne zapihal severni veter. Jutranje temperature bodo od 3 do 10, najvišje dnevne od 20 do 25 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

V nedeljo in ponedeljek bo delno sončno s spremenljivo oblačno. Predvsem v popoldanskem času bo nastalo nekaj krajevnih ploh. Prihodnji teden bo ozračje bolj nestabilno. Možnost nastanka popoldanskih ploh in neviht se bo povečala. V sredo in četrtek, ko nas bo prehajala vremenska fronta, bo mogoče nekaj dežja v večjem delu države, v nadaljevanju pa se bo težišče vremenskega dogajanja predvidoma preneslo nad osrednje in južno Sredozemlje, naši kraji pa bodo na robu teh procesov, še napoveduje Arso.

Možnost aprilskih ploh

Dežurni vremenoslovec Brane Gregorčič je pojasnil, da v soboto ter še malenkost bolj v nedeljo in ponedeljek obstaja sicer majhna verjetnost aprilskih ploh, ki naj jih v torek nato ne bi bilo, v sredo in četrtek pa je možnost, da bo nekaj več dežja, a je še prekmalu za natančne napovedi, koliko ga bo. Odvisno je od tega, kako se bo razvil ciklon, saj se lahko zgodi, da gre bolj južno od naših krajev in potem nima velikega vpliva na vreme pri nas.

Kot kaže trenutno, bo naslednji konec tedna, med prvomajskimi prazniki, sicer bolj oblačno, kakšnih večjih padavin pa ni pričakovati. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 20 stopinj Celzija.

Take vremenske razmere nas predvidoma čakajo v naslednjih dneh. FOTO: Arso
Take vremenske razmere nas predvidoma čakajo v naslednjih dneh. FOTO: Arso

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije