VOX POPULI

Pred počitnicami LMŠ navzdol, s SDS si skoraj deli prvo mesto

Zadnja raziskava javnega mnenja pred vladnimi in parlamentarnimi počitnicami. 
Fotografija: Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Mediaspeed
Odpri galerijo
Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Mediaspeed

LJUBLJANA – Na vrhu lestvice priljubljenosti ostaja enaka trojica kot meseca julija, Borut Pahor pred Marjanom Šarcem ter Tanjo Fajon, le da so anketiranci v javnomnenjski anketi Mediane (med 3. in 11. julijem na vzorcu 715 polnoletnih državljanov), izvedeni za Delo, predsednika države in vlade ocenili višje, evropsko poslanko pa slabše kot mesec prej. Z lestvice so se poslovili nekdanji evropski poslanci, ki jim maja ni uspelo osvojiti ponovnega mandata v Bruslju, ta mesec pa se je nanjo uvrstil novi evropski poslanec Milan Brglez, ki se je že v prvem mesecu zavihtel na visoko četrto mesto, pred poslansko kolegico iz NSi Ljudmilo Novak.

Na zadnjih treh mestih so prvaki treh parlamentarnih strank Miro Cerar (SMC), Janez Janša (SDS) in Karl Erjavec (Desus), s tem da sta Janša in Cerar zamenjala mesti, vse tri pa so anketirani ocenili višje kot pred petimi tedni.

LMŠ podpora precej padla

Pred vladnimi ter parlamentarnimi počitnicami  se je delež podpore največji vladni stranki LMŠ zmanjšal kar za štiri odstotne točke, z 18,7 na 14,6. Slabši rezultat ima tudi SDS (s 15,2 na 14,3), a je zdaj tik za petami vladajočemu LMŠ.

Med vsemi se je izid najbolj izboljšal Levici, za poldrugo odstotno točko, in se je z rezultatom, že povsem približala SD. Tudi krivulja petouvrščenega NSi se je obrnila nekoliko navzgor.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije