TOŽBA

Pred operacijo zdrav, zdaj še ležati ne more

Objavljeno 11. september 2018 20.45 | Posodobljeno 11. september 2018 21.48 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Posavec toži novomeško bolnišnico zaradi domnevne zdravniške napake. Trdi, da je na operaciji dimeljske kile utrpel poškodbo živca.

Po operaciji je bil v bolnišnici dober teden dni, na bolniški pa več kot eno leto FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
NOVO MESTO – »Če bi me prej opozorili ali vsaj omenili, da se lahko poškoduje živec in da bom tako gibalno oviran, ne bi nikoli privolil v operacijo. Pripravljen sem bil na bolečine ter na brazgotine in zarastline, da pa bom izgubil gibalnost, ne, tega pa res nisem pričakoval. Pred operacijo sem bil zdrav, zdaj pa je moje življenje prežeto z bolečino in omejitvami. Težko hodim, težko sedim, še ležanje mi ni v oddih,« je na novomeškem sodišču svoje življenje po operaciji, ki jo je imel pred dobrimi štirimi leti v novomeški bolnišnici, opisoval 48-letni Tine I. iz okolice Brežic.

Že v bolnišnici je nevrolog ugotovil poškodbo femoralnega živca, a tega ni hotel zapisati v izvid.

Ker je prepričan, da je bil žrtev zdravniške napake, od bolnišnice v pravdi zahteva 114.000 evrov. A v bolnišnici krivdo zavračajo: pacient je bil operiran po tehniki bassini, torej po eni od priznanih metod, operacija pa da je bila izvedena vestno ter v skladu s sprejeto in veljavno medicinsko doktrino.
»Pred operacijo kot pacient res dobiš kup obrazcev, v katerih piše o splošnih tveganjih, in jih podpišeš. Če kaj vprašaš, rečejo, da je to rutinska operacija, potem pa izvisiš,« je bil razočaran Tine, ki je bil zaradi posledic operacije na bolniški več kot leto dni. »Čeprav so mi celo na komisiji rekli, da še nisem za v službo, sem se odločil, da se vrnem na delo. V službi so me potrebovali, prav tako je moja družina potrebovala denar,« je nadaljeval in našteval, kako polno je bilo njegovo življenje, preden se je odločil za operacijo. Rad je kolesaril, tekel, z družino hodil po hribih, bil je aktiven gasilec, doma je postoril vse, kar je bilo treba, celo hišo je skoraj sam naredil, a zdaj ni več tako.
Najprej vnetje prostate
Njegove težave so se začele z vnetjem prostate, in ker se je osebnemu zdravniku, ki mu je vnetje pozdravil z antibiotiki, zdelo čudno, da so ga te težave doletele že tako zgodaj, ga je zaradi suma na kilo napotil k specialistu. Specialist je ugotovil dimeljski kili, ki sami po sebi sicer ne bi povzročali težav, če se ne bi ukleščili. »Zdravnik mi je omenil, da se je prostata morda vnela zaradi kile, in ker vem, da se lahko vnetje prostate razvije v raka, sem se odločil za operacijo. Mi je pa kirurg v novomeški bolnišnici dejal, da gre za rutinsko operacijo,« je nadaljeval Posavec. Povedal je, da je pred posegom prosil medicinsko sestro, ali bi lahko zdravnika še pred operacijo kaj dodatnega povprašal, pa mu je odgovorila, da ga bo videl na viziti. A ekipa na viziti je bila bolj hitra in možnosti, da bi kakšno rekel z zdravnikom, ni bilo.

Neznosne bolečine

Ko se je zbudil iz narkoze, je čutil tako močne bolečine v nogi, kot jih ni še nikoli v življenju. V dobrem tednu, kar je bil v bolnišnici, ga je pregledal tudi nevrolog, naredili so magnetno resonanco, pozneje še EMG, obiskoval je fizioterapije, a hude bolečine so trajale celo leto po operaciji, ne le pri oteženem gibanju, bolel ga je že dotik noge.
»Že v bolnišnici je nevrolog ugotovil poškodbo femoralnega živca, a tega ni hotel zapisati v izvid. V letu 2016 sem imel pregled na nevrološki kliniki ljubljanskega kliničnega centra in tudi tam je zdravnik rekel, da je bil najverjetneje poškodovan živec pri operaciji in da se to ne bo dalo popraviti,« je razočarano nadaljeval Tine, ki se je zaradi bolečin po dvournem zaslišanju v sodni dvorani že težko presedal po stolu. »Zdaj se bolečine prenašajo že na hrbtenico, kolke. Vse me boli. Sploh ne stopim več prav. Iščem položaje, da bi zmanjšal bolečine. Sicer pa sem se kar navadil živeti z bolečino. Nihče mi niti ne zna točno povedati, kako naj ravnam, pravzaprav lahko rečem, da je toliko mnenj, kot je zdravnikov,« je pripomnil Tine, ki so ga posledice zaznamovale tudi psihično.

image
Sodnica Jasna Šavelj je že sklenila, da angažira izvedenca medicinske stroke. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Sodnica Jasna Šavelj, ki bo morala na podlagi dokazov tehtati, ali je šlo v Tinetovem primeru za zaplet pri operaciji ali strokovno napako, zaradi katere bi pacientu pripadala odškodnina, se je odločila, da bo za razjasnitev okoliščin operacije in njenih posledic angažirala izvedenca ali tim strokovnjakov, sicer pa sta pooblaščenki bolnišnice iz zavarovalnice Sava, kjer ima zavarovano odgovornost, poudarili, da naj bi Tinetu pri operaciji poškodovali le ovojnico, ne pa celega živca, Tinetova zagovornica Božena Vučajnk pa je temu nasprotovala: »Gre za poškodbo vezi živčevja, to je vlaken živčevja znotraj ovojnice. Torej gre za notranje poškodbe živčevja, zaradi katerih ima moja stranka težave.« 
114.000 odškodnine zahteva Tine od bolnišnice.
Deli s prijatelji