KOVAČI

Pred dvorcem odmevala kovaška kladiva

Objavljeno 14. junij 2018 19.43 | Posodobljeno 14. junij 2018 19.46 | Piše: Oste Bakal
Na 3. vseslovenskem srečanju kovačev tudi vožnja s kočijo.
Program so popestrili z razstavo kovaških izdelkov. FOTO: Oste Bakal
RAKIČAN – Cehovsko društvo kovačev Slovenije je skupaj s soorganizatorjema, Območno obrtno-podjetniško zbornico Murska Sobota in RIS Dvorec Rakičan, pripravilo 3. vseslovensko srečanje kovačev. To je bila lepa priložnost, da se stroka in še posebno laiki v rakičanskem parku, natančneje na dvorišču Dvorca Rakičan, seznanijo z zanimivostmi tega težkega, a lepega poklica, brez katerega je bilo nekoč življenje tako rekoč nemogoče.
image
Delo je težko, a kovači se strinjajo, da tudi izjemno lepo.

Dogodek je bil namenjen vsem, ki sta jih zanimala prikaz starodavne obrti in kovaštvo. Namen srečanja je bil tudi povezati kar največ na Slovenskem živečih in delujočih mojstrov tega poklica ter opozoriti na to obrtno dejavnost, ki spremlja človeštvo, vse odkar je spoznalo uporabnost kovine v vsakdanjem življenju.
Mojstri so prikazali kovanje, varjenje železa po kovaško, okovanje lesenega kolesa in podkovanje konjev.

Na srečanju se je predstavilo 24 kovačev iz različnih koncev Slovenije, Avstrije in Madžarske. Mojstri so prikazali kovanje, varjenje železa po kovaško, okovanje lesenega kolesa in podkovanje konjev. Program so popestrili z razstavo kovaških izdelkov in pestrim animacijskim programom, kjer so se lahko otroci spremenili v prave kovače.
image
Brez kovačev si nekoč življenja niso znali predstavljati.


Za pristno doživetje preteklosti so se obiskovalci lahko popeljali tudi s kočijo. Kot pravi znani kovač iz Slovenskih goric Janez Mir, je kovaštvo ena starejših dejavnosti, ki se na srečo še ohranjajo. Včasih so ga poznali kot težko fizično delo, ko so kovači izdelovali in popravljali orodje za delo na kmetiji in v gozdu, vendar so danes kovači znani tudi kot izdelovalci lepih in modernih okraskov in drugih uporabnih predmetov in umetnin.
image
Namen srečanja je bilo tudi povezati kar največ mojstrov tega poklica.

»Nekoč je bilo kovačev veliko, danes pa zaradi moderne industrije in tehnološkega napredka kovaštvo upada. Kovač mora poleg znanja imeti fizično moč, saj je kovaštvo zahtevno delo. Kljub temu je kovaštvo lepa in zanimiva obrt, ki se je mladi ne bi smeli bati,« še pove Mir, ki je sodeloval na srečanju v Rakičanu.
Kovač mora poleg znanja imeti fizično moč, saj je kovaštvo zahtevno delo.

Prisotne je zabaval ansambel Horizont, zvečer pa je v Dvorcu Rakičan za vse kovače in obiskovalce sledil nastop ene najuspešnejših klap Hrvaške, klape Šufit. 
Deli s prijatelji