V RAZMISLEK

Pred 1. novembrom: varčujte in ločujte sveče

Vsako leto v Sloveniji pridelamo 3000 ton odpadkov zaradi nagrobnih sveč.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Preden ob dnevu spomina na mrtve pokopališča spet zasuje plastika, na ministrstvu za okolje in prostor opozarjajo, na ljudje pomislijo tudi na okolje, preden prižgejo svečo. »V Sloveniji je močno ukoreninjena tradicija prižiganja nagrobnih sveč, saj vsi podatki kažejo, da primerjalno z ostalimi državami Evrope močno izstopamo. Pozivam državljanke in državljane, da pred prižigom nagrobne sveče pomislijo tudi na okolje,« je dejal minister Jure Leben.

V Sloveniji je bilo lani prodanih okoli 16 milijonov sveč in ustvarjenih kar 3000 ton odpadkov. Nagrobne sveče sicer niso nevaren odpadek, vendar lahko njihova obdelava povzroča škodljive vplive na okolje, predvsem emisije v zrak, vode, povzročanje hrupa, emisije izpušnih plinov pri transportu odpadnih nagrobnih sveč in nastajanje odpadkov. Negativen vpliv na okolje povzroča tudi že sama izdelava. Parafin se pridobiva s suho destilacijo rjavega premoga in iz stranskih proizvodov naftnih derivatov, ki so neobnovljivi viri. Ravno tako je plastika za izdelavo ohišij v osnovi narejena iz nafte.

Okoli 3000 ton odpadkov pridelamo z nagrobnimi svečami. FOTO: Dejan Javornik
Okoli 3000 ton odpadkov pridelamo z nagrobnimi svečami. FOTO: Dejan Javornik

Odpadne nagrobne sveče tudi pravilno ločujte. Na pokopališčih so zanje namenjeni posebni zabojniki, zbirati se morajo ločeno od drugih odpadkov, ki nastajajo na pokopališčih. Uredba o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami določa, da so za organizacijo sheme zbiranja in predelavo ter financiranje teh dejavnosti odgovorni proizvajalci, pridobitelji in uvozniki nagrobnih sveč.

Količine odpadkov z grobov lahko zmanjšamo tako, da prižgemo svečo manj. Med različnimi ponudbami sveč lahko izberemo do okolja bolj prijazne alternative, na primer sveče, ki jih je mogoče znova napolniti, ali take z daljšim časom gorenja. Vsekakor je na prvem mestu preprečevanje nastajanja odpadkov, če pa odpadne nagrobne sveče nastanejo, je nujno pravilno odlaganje v namenske zabojnike.

Deponija sveč pri ljubljanski Snagi. FOTO: Blaž Samec, Delo
Deponija sveč pri ljubljanski Snagi. FOTO: Blaž Samec, Delo

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije