ODGOVORNOST

Prebutali naj bi rejca, ki je imel bike v dreku

Objavljeno 10. maj 2019 07.29 | Posodobljeno 10. maj 2019 07.29 | Piše: Aleksander Brudar

Natalija Nedeljko iz Društva za zaščito konj napoveduje kazensko ovadbo zoper veterinarje. Zanemarjene bike Alojza Rajnarja rešili, konja so morali uspavati.

Alojz Rajnar se je ovil v molk.
LJUBLJANA, TREBNJE – »Najprej je kriv lastnik, nato pa veterinarska postaja, ki ima licenco, in to je Veterinarska postaja Trebnje.« Tako odločno nekaj tednov po razkritju grozljivega zanemarjenja živali na posestvu na Krtini pri Trebnjem, katerega lastnik je kar predsednik Turističnega konjeniškega društva Krtina pri Šentlovrencu Alojz Rajnar, danes pravi predsednica Društva za zaščito konj (DZK) iz Velenja Natalija Nedeljko.

image
Alojz Rajnar se je ovil v molk.
»To nikakor ne bo šlo mimo nas,« je odločna sogovornica, ki že napoveduje nove ukrepe. Proti postaji bodo vložili kazensko ovadbo, saj ta, kot je prepričana, ni opravila svojega dela, ne po zakonu o zaščiti živali, kaj šele po etičnem kodeksu.
 

Mišo ni preživel


Samo spomnimo. Na tamkajšnji kmetiji so sredi aprila popolnoma shiranega našli konja Miša pa tudi hudo zanemarjene bike, a ti so preživeli, nesrečni konj ni.

»Tega, kar smo videli tam, si ne morete predstavljati v najhujši grozljivki. Konja žal ni bilo mogoče rešiti, revež po prihodu iz hleva ni mogel več stati in kljub vsem naporom, da bi ga nekako spravili na prikolico in odpeljali, se je ulegel, se vdal v usodo in bil na koncu po nalogu inšpekcije uspavan. Dobesedno je bil izkopan iz dreka, saj ga je bilo nemogoče spraviti skozi vrata. Iztrebki so bili natlačeni do 1,20 m visoko,« je takrat zgrožena ugotavljala Nedeljkova.

image
Natalija Nedeljko iz Društva za zaščito konj zgrožena napoveduje kazensko ovadbo.
»Že to je bilo hudo, groza pa nas je čakala v hlevu, polnem bikov. Ti so stali v svojih iztrebkih in urinu do trebuha in gnili pri živem telesu. Smrad je bil neznosen, v očeh živali se je zrcalilo eno samo hudo trpljenje. Ne lažem. Fotografije si poglejte,« je nadaljevala. Zgroženo je zapisala, da jo je sram, da je človek, in da je lahko sram tudi sosede, ki so vedeli, kaj se dogaja, pa niso prijavili. Pa seveda veterinarje. Pove nam še, da je pred dnevi dobila klic neznanega moškega, ki ji je povedal: »Smo ga dobili in prebutali.« Sprva ni vedela, na koga se to nanaša, ugotovila je, ko je klicatelj dodal: »Tistega, ki je imel bike v dreku.«

image
Nesrečnega konja so morali uspavati, tako zanemarjen je bil. FOTO: Društvo za zaščito konj
Direktor Veterinarske postaje Trebnje Dionizij Valjavec je že takoj po dogodku kakršno koli odgovornost zavračal. Povedal je, da so neustrezne higienske razmere pri rejcu prvič zaznali v začetku marca lani, zaradi česar takrat ni bilo izvedeno cepljenje. Po prijavi na novomeško veterinarsko inšpekcijo je rejec zadeve nemudoma uredil. Čez dva dni je bilo cepljenje izvedeno. Pri nadaljnjih dveh pregledih v lanskem letu posebnosti niso bile zaznane.

image
Biki so bili do trebuha v lastnem gnoju. FOTO: Društvo za zaščito konj
»Živali v normalni kondiciji, hlev očiščen,« imajo za 19. oktober lani zavedeno na veterinarski postaji. No, sledil je 14. april letos, le pet dni pred grozljivim odkritjem, ko se je hotela veterinarka z lastnikom dogovoriti za cepljenje živali proti modrikastemu jeziku, a je lastnik na zapisnik izjavil, da bo dal žival v klavnico. Zapisnik je tudi podpisal in tako cepljenje ni bilo izvedeno.
 

Ni dovolil vstopa v hlev


Nedeljkova v zvezi s tem pravi, da bi morala veterinarka takrat, kot je povsem običajno tudi v preostalih delih Slovenije, kljub vsemu pregledati živali. Četudi jim je lastnik povedal, da bo žival dal v klavnico. Sogovornica še poudari, da so manjši rejci, torej tisti, ki imajo od 5 do 10 živali, precej redkeje nadzorovani kot večji. In ko na plan privrejo takšne nepravilnosti, so zaradi manjših rejcev vsi na slabem glasu.

Še posebno ogorčena pa je ob podatku, da je, kot so nam povedali na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, veterinar poskušal priti na obisk gospodarstva tudi v letu 2019, vendar mu lastnik ni dovolil vstopa v hlev.

Smrad je bil neznosen, v očeh živali se je zrcalilo eno samo hudo trpljenje.

»Ko rejec reče, da ne morete v hlev, bi moral veterinar takoj poklicati inšpektorja!« ostro poudari. Na upravi so ob tem sicer dodali, da je lastnik živali ob zavrnitvi cepljenja proti bolezni modrikastega jezika izjavil, da so biki namenjeni v zakol. »S strani veterinarja je bil opozorjen, da če živali ne bo dal v klavnico v roku enega meseca, ga bodo obiskali uradni veterinarji,« še pojasnijo. No, ko vprašamo, kdo je potem v tem primeru zatajil, na upravi prst seveda odločno usmerijo v lastnika živali in pojasnijo, da je bil zadnji obisk lokalnega veterinarja, to je veterinarja, ki zdravi živali, v oktobru 2018.

1,20 metra visoko so segali iztrebki.

Za komentar smo tokrat še enkrat poklicali Rajnarja. Ob razkritju razmer na njegovem posestvu ni bil dosegljiv za novinarje. Tokrat se je vendarle oglasil na mobilni telefon, ko pa smo se mu predstavili, je takoj prekinil. 
Deli s prijatelji