NUJNO OBVESTILO

Pozor! Preberite, kje morajo zaradi parazitov prekuhavati vodo

S prekuhano vodo si je treba umivati tudi zobe.
Fotografija: Treba je prekuhati tako vodo za pitje kot tudi za umivanje solate in zelenjave. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Treba je prekuhati tako vodo za pitje kot tudi za umivanje solate in zelenjave. FOTO: Jože Suhadolnik

PODSTENJŠEK – Javno podjetje Komunala Ilirska Bistrica d.o.o. je obvestilo uporabnike pitne vode v naselju Podstenjšek v občini Ilirska Bistrica, da je zaradi ugotovljene prisotnosti parazitov v pitni vodi na vodovodnem sistemu Podstenjšek treba vodo pred uporabo prekuhati.
 

Kako ravnati?

Prekuhavanje pitne vode je nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost pitne vode. S pravilnim prekuhavanjem uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v pitni vodi, povzročitelje nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z vodo. Vso vodo, ki bo na kakršen koli način vstopila v ustno votlino, je treba prej prekuhati. Triminutno prekuhavanje vode uniči oociste in zagotavlja, da je voda varna za pitje in uporabo v prehrambne namene, na svoji spletni strani piše komunala.

Prekuhavati je treba vodo za pitje, kuhanje, pripravo hrane, toplih in hladnih pijač ter ledenih kock, vodo za pranje sadja in zelenjave, vodo za pripravo otroške hrane in vodo za umivanje zob. Otroško hrano in hrano za imunsko oslabele bolnike vedno pripravljamo samo s prekuhano vodo. Če je prekuhavanje vode težko izvedljivo ali nepraktično, namesto prekuhane uporabimo embalirano pitno vodo. S prekuhano vodo je treba oprati sadje, solato in vso drugo zelenjavo, če jih pred uživanjem ne boste toplotno obdelali.

Kako je ob ukrepu prekuhavanja s pomivanjem posode? Če program pomivalnega stroja zagotavlja pogrevanje posode na 66 stopinj Celzija za 10 minut, lahko posodo tudi ob objavljenem ukrepu prekuhavanja pitne vode pomivate v pomivalnem stroju. Pomivanje posode v pomivalnem stroju pa, če je voda kalna, ni priporočljivo zaradi možne okvare stroja. Ročno pomivajte posodo v čim bolj vroči vodi, na koncu, po spiranju, pa posodo potopite še v vodo s temperaturo 82 stopinj Celzija za eno minuto. Ker roke te temperature ne prenesejo, potopite in jemljite posodo iz korita s pomočjo prijemalk, kuhalnic, mrež ali žičnih košar. Posoda naj se posuši na zraku.

Tudi dude in stekleničke je treba oprati v prekuhani vodi.

Skrbno si je treba umivati tudi roke. FOTO: Thinkstock Getty Images/istockphoto
Skrbno si je treba umivati tudi roke. FOTO: Thinkstock Getty Images/istockphoto
Za umivanje zob je treba obvezno uporabljati izključno prekuhano vodo. Uporaba voda za kopanje je dovoljena, vendar se morate pri tem držati pravila, da voda ne sme priti v ustno votlino. Odsvetovano je kopanje v kadi, priporočeno je zgolj prhanje. Otroke (predvsem majhne otroke), ki bi lahko med kopanjem uživali vodo, je treba kopati v primerno ogreti vodi. Majhne otroke je treba kopati v prekuhani vodi tudi zato, ker se igrajo z vodo in dajejo mokre igračke, ki plavajo po vodi, v usta, s tem pa vnašajo vase tudi mikroorganizme, če je voda okužena. Dojenčke raje umivajte s krpo.

Kako si pravilno umijete roke? Roke si zmočite s toplo prekuhano vodo, nanesite milo, namilite vse površine rok – dlani, prste, medprstne prostore, hrbtišča rok, zapestij roke. Milite nekaj sekund (10 do 15), nato temeljito splaknite s prekuhano vodo, obrišite roke s svojo, suho bombažno brisačo – v kuhinji se priporočajo papirnate brisače.

Priporočajo uporabo tekočega mila v embalaži za enkratno uporabo. Če pa tekoče milo le dolivate, je treba posodo za milo vsakič pred dolivanjem oprati s prekuhano vodo in dobro posušiti, piše v navodilih, ki jih je objavila komunala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije