VIRUS ZAHODNEGA NILA

Pozor, komarji prinašajo smrtonosni virus: tri osebe umrle

Pojavi se lahko tudi v Sloveniji.
Fotografija: Virus lahko prinesejo komarji. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Virus lahko prinesejo komarji. FOTO: Reuters

BEOGRAD – Prejšnji teden je v prestolnici Srbije umrl 56-letni Mirko S., ki predstavlja že tretjo smrtno žrtev zaradi smrtonosnega virusa Zahodnega Nila (WNV) v Srbiji. 

Beograjčan je obiskal zdravnika in mu povedal, da ima povišano temperaturo in nočne more. Ta ga je napotil v bolnišnico Bežanijska kosa, kjer pa so ga odslovili, češ da oni ne zdravijo nočnih mor. Nekaj dni po tem, ko zdravniki niso prepoznali simptomov smrtonosne bolezni, je Mirko umrl, poroča srbski Telegraf.

Lahko se pojavi tudi v Sloveniji

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so nam pojasnili, da se lahko virus Zahodnega Nila pojavi tudi v Sloveniji, saj imamo prenašalca virusa, in sicer tigrastega komarja. Kot pa dodajajo, do zdaj v Sloveniji še niso prejeli prijave primera okužbe.

Simptomi, podobni gripi

WNV je nevaren ravno zato, ker večina okuženih ljudi ne kaže znakov bolezni ali pa imajo znake podobne gripi, kot so vročina, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost. V nekaterih primerih ima lahko bolezen hud potek vključno s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema. Večina primerov klinično zaznane okužbe se pojavlja od sredine julija do konca septembra. Pojavljanje bolezni je odvisno od številnih dejavnikov, kot sta prisotnost in aktivnost prenašalcev (komarjev) ter naravnega rezervoarja virusa (ptice), pojasnjujejo na inštitutu. 

Ta smrtonosni virus se prenaša na človeka večinoma prek pika okuženega komarja (komarji rodu Culex). Prenašalci (komarji) se okužijo ob sesanju krvi okuženih ptic, ki predstavljajo naravni rezervoar bolezni.

Drugi načini prenosa so redki in vključujejo prenos med ljudmi prek transfuzije krvi in komponent ter darovanih organov, kar je mogoče, vendar izjemno redko. Mogoč je tudi prenos z matere na nerojenega otroka in prenos prek materinega mleka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije