DAVKI

Pozor! Danes je zadnji dan, sicer vas lahko doleti visoka kazen

Če napak ni, vam ni treba storiti nič.
Fotografija: Če ste informativni izračun že prejeli, hitro preverite, ali ni v njem kakšna napaka. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Če ste informativni izračun že prejeli, hitro preverite, ali ni v njem kakšna napaka. FOTO: S. N.

LJUBLJANA – Tisti, ki ste ob prejemu informativnega izračuna dohodnine ugotovili morebitne napake ali pomanjkljivosti oziroma se z izračunom ne strinjate, imate samo še danes čas, da na Finančno upravo RS (Furs) pošljete ugovor.

Davčni organ zavezancem posreduje informativni izračun dohodnine, ki pod določenimi pogoji šteje za odločbo o odmeri dohodnine. Davčni organ informativni izračun dohodnine sestavi na podlagi podatkov iz uradnih evidenc, s katerimi razpolaga, in podatkov o dohodkih ter vzdrževanih družinskih članih, ki jih finančni upravi do 5. februarja tekočega leta posredujejo izplačevalci dohodkov.

Ugovor je treba vložiti v 15 dneh od vročitve informativnega izračuna dohodnine. Informativni izračun dohodnine se vroča z navadno vročitvijo, zato se šteje, da je vročitev opravljena 15. dan od dneva odpreme informativnega izračuna (datum odpreme je naveden na kuverti).

Lahko vas močno udari po žepu

Če zavezanec umre med rokom za ugovor, ugovora na informativni izračun pa ni vložil, ga lahko vložijo njegovi pravni nasledniki. Rok za vložitev ugovora začne teči znova, in sicer pravni nasledniki lahko vložijo ugovor v 15 dneh od pravnomočnosti sklepa o dedovanju.



Ugovor lahko zavezanec odda elektronsko prek elektronskega poslovanja Fursa eDavki, osebno ali po pošti pri pristojnemu finančnem uradu. Takse za ugovor ni, vas pa lahko udari po žepu, če zavezanec ugovora ne odda, čeprav so navedbe v informativnem izračunu dohodnine neresnične, nepravilne ali so podatki nepopolni. Zavezanec tako stori prekršek po 1. točki prvega odstavka 395. člena ZDavP-2, za katerega je določena globa od 400 do 5000 evrov.

Naslednji paket odposlan do konca maja

Zavezancem, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba. Prvi paket, v katerem je bilo 953.500 informativnih izračunov dohodnine za leto 2018, je finančna uprava odpremila na pošto 29. marca. Zavezanci, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, bodo to dobili povrnjeno 29. maja, tisti, ki so je plačali premalo, pa jo morajo doplačati prav tako do 29. maja.

Naslednji paket informativnih izračunov bodo na pošto poslali konec maja. Tisti, ki izračuna tudi tedaj še ne bodo prejeli, a so zavezanci za plačilo dohodnine, bodo morali napoved za odmero dohodnine vložiti sami, in to do 31. julija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije