NAPOTKI POLICIJE

Pozor, če vidite, da so vlomili, ne vstopajte

Vlomilci in tatovi ne bodo na počitnicah.
Fotografija: Zavarujte se pred nepovabljenimi gosti. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Zavarujte se pred nepovabljenimi gosti. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – V prihajajočih dneh se bodo mnogi odpravili na krajši oddih, zato policija svetuje, da občani stanovanja in hiše ustrezno zavarujejo in vzpostavijo vtis, da je v objektu vedno nekdo prisoten. Hiša naj ne daje videza, da je dlje časa prazna, oken se ne zastira, ne pušča se obvestil na telefonski tajnici ali objavlja o daljši odsotnosti od doma prek družbenih omrežij, poštni nabiralnik pa je treba redno prazniti ali preusmeriti pošto.

K preprečevanju vlomov zelo pomagajo tudi različne kombinacije tehničnega in mehanskega varovanja. Priporočljiva so časovna stikala za samodejno prižiganje luči, magnetna stikala, ki oddajo zvok visoke frekvence, zagozde z alarmom, tehnična vrata. Če so vgrajena elektronska varovala, je treba poskrbeti tudi za njihovo neprekinjeno napajanje ipd.

V veliko pomoč so lahko tudi sosedi, zato je koristno poznati in imeti dobre odnose z ljudmi in v okolju, v katerem živimo. Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne. Osnovno pravilo pa je, da zaprete vsa okna in zaklenete vsa vrata, tudi na pomožnih objektih.

Če vidite, da so vlomili, ne vstopajte v objekt

Če ob vrnitvi domov opazite, da je bilo vlomljeno (ali v primeru sprožitve alarmne naprave) takoj obvestite policijo na 113. Ne vstopajte v objekt, saj se lahko v notranjosti še vedno nahaja storilec, prav tako pa lahko z vstopom uničite sledi, ki so pomembne za preiskovanje kaznivega dejanja.

Vrednejših predmetov ne puščajte v avtomobilih

Policisti pa opozarjajo tudi na bližajoči se 1. november. V teh dneh bodo zato najbolj obiskana tudi parkirišča ob pokopališčih. Pri tem možje v modrem priporočajo, da vrednejših predmetov, kot so torbice, mobilni telefoni, denarnice ipd., ne puščate v vozilih. Ne na vidnem in tudi ne na nevidnem mestu, npr. v prtljažniku, pod sedeži, v prostorih za shranjevanje dokumentov ali predmetov. Storilec bo že ob najmanjši verjetnosti, da lahko pridobi korist, do takega predmeta zelo verjetno prišel s silo, v dejanju pa bo oškodovancu povzročil dvojno škodo – škodo na vozilu in predmetu, ki si ga bo prilastil.
 
Prav tako bodite pozorni pri urejanju grobov. Veliko predrznih tatov takrat izkoristi nepazljivost oškodovancev, ki v tem času odložijo torbice in nahrbtnike, in jim jih odtujijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije