Poziv Slovencem: Če le lahko, pomagajte, potrebujejo vašo kri

Da se zadosti potrebam po krvi v Sloveniji, mora vsak dan darovati kri 350 do 400 krvodajalcev.
Fotografija: Krvodajalske akcije se od ponedeljka normalno izvajajo. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Krvodajalske akcije se od ponedeljka normalno izvajajo. FOTO: Uroš Hočevar

»Kljub udeležbi krvodajalcev na krvodajalskih akcijah so zaloge krvi še vedno majhne, saj se potrebe po krvi povečujejo zaradi ponovnega vzpostavljanja rednih zdravstvenih programov v bolnišnicah. Krvodajalce prosimo, da se odzivajo na vabila in se naročijo na odvzem na njim najbližjo transfuzijsko ustanovo ali krvodajalsko akcijo,« nam je povedala Polonca Mali iz Zavoda za transfuzijsko medicino RS. »Bi pa izkoristili priložnost, da se krvodajalcem zahvalimo za odziv,  sodelovanje in darovanje krvi v času epidemije, saj smo zaradi njih tudi v izrednih razmerah zagotavljali nemoteno preskrbo s krvjo. S tem so presegli vsa naša pričakovanja. «

Rdeči križ Slovenije je sicer glavni koordinator darovalcev krvi po naši državi. Ta namreč spodbuja, motivira in poziva h krvodajalstvu. 

Za potrebe slovenskega zdravstva in zadostno preskrbo s krvjo je treba 350 do 400 krvodajalcev dnevno. Od leta 2011 so na Rdečem križu zabeležili skoraj 90.000 na novo vpisanih krvodajalcev. Vsako leto skupaj s transfuzijsko službo organizirajo več kot 1100 krvodajalskih akcij tako na terenu kot tudi v transfuzijskih ustanovah.


Po koncu epidemije potekajo krvodajalske akcije po ustaljenem redu in brez večjih omejitev. Aktualen seznam, kje in kdaj po celotni Sloveniji, lahko darujete kri, je objavljen na spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino. V Ljubljani poteka krvodajalska akcija prav ta petek, dan po nacionalnem dnevu krvodajalstva. V prihodnjih dneh bodo tako krvodajalske akcije v Kulturnem domu Kamnik, v Osnovni šoli Litija, Gasilskem domu Kotlje itd.


Za darovanje krvi je primerna zdrava oseba, stara med 18. in 65. letom, ki je dobrega zdravja in počutja. Primernost za darovanje krvi lahko krvodajalci preverijo s pomočjo spletne aplikacije Lahko darujem?.

Kri lahko daruje vsaka oseba:
  • med 18. in 65. letom starosti,,
  • ki tehta več kot 50 kg oz. je njen volumen krvi, izračunan na podlagi telesne višine in telesne mase, več kot 3500 ml,
  • ki je dobrega zdravja in počutja,
  • ki ima vrednosti hemoglobina 135 g/l (moški) in 125 g/l (ženske),
  • moški lahko kri darujejo na vsake 3 mesece,
  • ženske pa na vsake 4 mesece.
Zaloge krvi na dan 5. junij 2020. Vir: Zavod za transfuzijsko medicino RS. FOTO: Zavod za transfuzijsko medicino
Zaloge krvi na dan 5. junij 2020. Vir: Zavod za transfuzijsko medicino RS. FOTO: Zavod za transfuzijsko medicino

Vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri

V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri, zato so številne krvodajalske akcije več kot potrebne. Letno se za darovanje krvi odloči približno 100.000 prostovoljnih krvodajalcev, kar pokrije potrebe slovenskega zdravstva, so zapisali na Rdečem križu Slovenije.


Pet litrov krvi donira 10 krvodajalcev

O izjemnem pomenu krvodajalstva in tem, da je v zdravstvu kri potrebna prav vsak dan, priča tudi podatek, da se za nekatere ponesrečence porabi tudi do 15 litrov krvi, za kar je treba od 20 do 30 krvodajalcev. Tudi ob nepredvidenih zapletih pri porodu je treba do pet litrov krvi, kolikor je prispeva 10 krvodajalcev.


Pred odvzemom krvodajalce pregledajo. FOTO: Getty Images/istockphoto
Pred odvzemom krvodajalce pregledajo. FOTO: Getty Images/istockphoto

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije