DAN ODPRTIH VRAT

Poziv dacarjev, ki vam lahkjo prihrani veliko težav in denarja

Med 13. in 17. majem vam bodo priskočili na pomoč v finančnih uradih.
Fotografija: Furs. FOTO: Arhiv S. N.
Odpri galerijo
Furs. FOTO: Arhiv S. N.

LJUBLJANA – Pri Finančni upravi RS (Furs) ugotavljajo, da si nekatere pravne osebe in fizične osebe z dejavnostjo še vedno niso uredile vsega potrebnega za uspešno prejemanje elektronsko vročenih dokumentov. Seznam dokumentov, ki se vročajo elektronsko, je namreč vse daljši.

Ker gre za zelo pomembne dokumente (npr. sklepe, opomine, inšpekcijske odločbe itd.), ki lahko nosijo pravne in tudi finančne posledice, če zavezanci z njimi niso seznanjeni, Furs vse podjetnike in podjetja, ki še nimajo urejenih zadev glede eVročanja, vabi, da se od 13. maja do vključno 17. 5. 2019 oglasijo na svoj finančni urad, kjer bodo dobili vse potrebne informacije glede tega in si uredili vse potrebno za dostop do teh dokumentov.

Če zavezanec nima niti registriranega veljavnega kvalificiranega digitalnega potrdila niti pooblaščenca za vročanje niti zunanjega pooblaščenca za delo z obrazci znotraj portala eDavki z EDP-pravico za pregledovanje dokumentov iz skupine eVročanje, to pomeni, da iz profila zavezanca v portalu eDavki nihče tehnično ne more do vsebine dokumenta, ki mu ga vroča Furs niti po nastopu fikcije vročitve. To dejstvo ne vpliva na zakonitost vročitve, zato bo Furs takim zavezancem dokumente še vedno prek portala eDavki. Ker pa dokumenta nihče ne prevzame v 15 dneh od dneva, ko je bilo osebno obvestilo odloženo v portal eDavki, velja vročitev za opravljeno z dnem preteka tega roka (vročitev na podlagi zakonske fikcije). Pri tem so posledice vročitve na podlagi fikcije iste kot posledice vročitve na podlagi podpisa vročilnice. Ko zaradi vročitve začne teči rok, v katerem zavezancu naložijo izpolnitev obveznosti, ali rok, v katerem lahko uveljavlja neko pravico, zavezanca po preteku roka doletijo tudi negativne posledice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije