ODPUSTILI SO GA

Poštar iz kuvert kradel denar?

Objavljeno 05. november 2018 19.30 | Posodobljeno 06. november 2018 08.29 | Piše: Aleksander Brudar

Naša bralka je bratu v zapor Dob poslala sto evrov. Nikoli jih ni dobil, ovojnico pa so našli v gozdu.

Osumljeni poštar ni več zaposlen na Pošti Slovenije. FOTO: Dejan Javornik
MIRNA – Ko v poštni nabiralnik vržete poštno pošiljko, najverjetneje zelo redko pomislite na to, da ne bi prišla do naslovnika. Še manj pa, da bi jo obdržal kar poštar. Na to ni mislila niti naša bralka, ki je marca letos bratu poslala priporočeno pismo v zapor na Dobu. »Pismo ni prispelo do njega, zato sem naredila halo na pošti, od koder je bilo poslano,« svojo zgodbo začne bralka, ki se ni želela javno izpostavljati.

»Ponudili so mi obrazec poizvednica, tega sem izpolnila in tudi moj brat je moral podpisati, da pošiljke ni prejel. Sledilo je opravičilo pošte, da mi lahko povrnejo 15-kratnik stroškov pošiljanja, torej 1,05 evra krat 15. Tega zahtevka nisem dala naprej,« nam še pove in opozori, da je bratu v pismu poleg lista A4 poslala še 100 evrov.

image
Bil je zelo priden, dokler niso izvedeli, da je pošto puščal kar v gozdu in je ni raznašal. FOTO: Dejan Javornik

Nato je minilo nekaj mesecev in septembra so jo ob desetih zvečer na domu iskali policisti. »Ko sem se po 14 dneh končno časovno ujela s policistom, mi je rekel, da je od decembra 2017 izginilo več pisemskih pošiljk, naslovljenih na zapor Dob. In da so pri poštarju iz pošte Mirna opravili hišno preiskavo ter med drugim našli pismo, naslovljeno na mojega brata,« razloži sogovornica in nadaljuje, da je želela izvedeti ime tega poštarja, saj bi se rada prijavila kot oškodovanka, a je naletela na šok. »Vi niste oškodovanka, oškodovanec je Pošta Slovenije,« je le začudeno sprejela njihovo razlago. Ženska nam je še povedala, da se je pozneje tudi sama odpravila na pošto na Mirno, a so ji odgovorili, da ne gre za njihovega poštarja.

image
Osumljeni poštar ni več zaposlen na Pošti Slovenije. FOTO: Dejan Javornik

Tudi sami smo se odpravili tja. Napotili so nas na vodstvo poslovne enote Celje, pod katero spada mirnska pošta. Smo pa med poizvedovanjem med domačini izvedeli, da je že pred časom tam delal neki mladi poštar, »ki je bil izjemno priden in delaven«. Nato pa je nekega dne krajan v gozdu našel večjo količino poštnih pošiljk, ki niso bile odprte in ki bi jih moral prav ta isti poštar tudi raznositi. Zanimivo je bilo še, da ni raznesel niti tiste pošte, ki je bila naslovljena nanj. Ko so vodilni ugotovili, kakšnega uslužbenca imajo, so ga takoj odpustili. Želeli smo preveriti, ali gre za isto osebo, ki se pojavi v primeru naše bralke. A zaman, saj je preiskava še v polnem teku in so odgovorni precej skopi z informacijami.

Od decembra 2017 je izginilo več pisemskih pošiljk, naslovljenih na zapor Dob.

»Potrjujemo, da je Pošta Slovenije junija 2018 zoper znanega storilca zaradi kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil ter poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja organom pregona podala kazensko ovadbo. Za dodatna vprašanja glede poteka preiskave prosimo, da se obrnete na organe pregona,« so nam odgovorili s Pošte Slovenije in še dodali: »Storilec, zoper katerega je bila podana kazenska ovadba, ni več zaposlen pri Pošti Slovenije. Morebitne reklamacijske in odškodninske zahtevke bo Pošta Slovenije ustrezno obravnavala.«

Obrnili smo se tudi na PU Novo mesto, kjer pa so nam le potrdili, da policisti preiskujejo okoliščine kaznivega dejanja s področja premoženjske kriminalitete in da bodo po preiskavi z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo. »Podrobnosti zaradi interesa preiskave ne moremo pojasnjevati,« so sklenili.
100 evrov je bralka poslala bratu.
Deli s prijatelji