KRITIČNA OPOZICIJA

Poslanci preprečili referendum o PKP 6

Opozicija opozarja, da PKP 6 vsebuje tudi določbe, ki s tem niso povezane. Označili so jih za neokusne podtaknjence v zakonu.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar

DZ je danes sklenil, da razpis zakonodajnega referenduma o šestem protikoronskem zakonu ni dopusten. Sprejemu sklepa so nasprotovali poslanci večjega dela opozicije, ki so vnovič opozarjali, da zakon ob sicer dobrodošlih ukrepih za blažitev posledic epidemije covida-19 vsebuje tudi določbe, ki s tem niso povezane.

DZ je zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19 potrdil v sredo. Državni svet se je v četrtek odrekel možnosti izglasovanja odložilnega veta, poslanci pa so danes z 51 glasovi za in 29 proti odločili, da ga ni mogoče izpodbijati na referendumu. S tem se zagotavlja pravna podlaga, da bo mogoče zakon hitreje uveljaviti.

Opozicija ostra


Sklepu so ostro nasprotovali v poslanskih skupinah SAB, LMŠ, SD in Levica. Kot so opozarjali, je vlada v zakon vključila več t.i. podtaknjenih členov, ki s premagovanjem koronske krize niso povezani in grobo posegajo v sistemsko zakonodajo. »Z veseljem bi podprli sklep, da se prepove referendum, če bi v zakonu resnično urejali zgolj in samo odpravo posledic krize,« je dejala Tina Heferle (LMŠ).

Ena od takšnih določb je določitev kazni za organizatorje zbiranja ljudi na javnih krajih v času, ko je to zaradi epidemije prepovedano, v razponu od 1200 do 12.000 evrov. »Te stvari so nesprejemljive in nedopustne za demokratično družbo,« je opozoril Marko Koprivc (SD).

Sporna je tudi določba, ki visokošolskim zavodom omogoča podaljšanje akreditacije, čeprav ne izpolnjujejo pogojev, po opozorilih opozicije pa je pisan na kožo Novi univerzi. »Univerzi, ki jo vodita politično profilirana Matej Avbelj in Peter Jambrek, znani ideolog stranke SDS,« je dejala Nataša Sukič (Levica) ter ugotovila, da vlada skrbi za svoje podrepnike in podpornike.
»Z neokusnimi podtaknjenci v zakon, ki bi moral v prvi vrsti zagotoviti pomoč ljudem in ne vašim prijateljem, ste resnično pokazali na prioritete, ki jim sledite,« je dejal tudi Marko Bandelli (SAB). Koprivc pa je dodal, da je pomoč t.i. Jambrekovi univerzi zagotovo koruptivno dejanje.

Poslanci koalicije so k podpori sklepu pozivali z naštevanjem določb zakona, ki prinaša za približno milijardo evrov pomoči gospodarstvu in posameznikom. Med temi so delno kritje fiksnih stroškov podjetij, subvencioniranje čakanja na delo, povračilo nadomestil plač za delavce v karanteni, oprostitev najemnin za prostore v lasti države, topel obrok za učence in dijake iz socialno ogroženih družin, dodatki za delo v sivih in rdečih conah ter še vrsta drugih.

»Šesti protikoronski zakon je usmerjen v ohranitev delovnih mest, prinaša tudi pomoč številnim državljanom, ki so utrpeli posledice epidemije,« je dejala Suzana Lep Šimenko (SDS). »Nujno je, da se sprejeti ukrepi začnejo uporabljati takoj, ter da do državljanov pride pomoč čim prej,« je menila tudi Janja Sluga (SMC).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije