TURIZEM

Poslanci precej podražili počitnice v Sloveniji

Objavljeno 13. marec 2018 13.44 | Posodobljeno 13. marec 2018 13.44 | Piše: Staš Ivanc
Novi zakon o spodbujanju razvoja turizma določa najvišjo vrednost turistične takse na 2,5 evra in uvaja promocijsko takso v višini 25 odstotkov turistične. Štiričlanska družina bo za sedem prenočitev v kampu v Sloveniji plačala 65 evrov turistične takse.
Takse v turističnih središčih bodo višje kot na podeželju. Foto Blaž Samec
LJUBLJANA – Sredi februarja nas je državni zbor razveselil s še enim zakonom, ki se tiče (skoraj) vsakogar izmed nas in prav vseh tujcev, ki bodo prespali na naši zemljici. Prav na tiho so poslanci s 40 glasovi za in sedmimi proti potrdili novi zakon o spodbujanju razvoja turizma (ZSRT-1), ki med drugim prinaša višje turistične takse in uvaja še dodatno promocijsko takso. Vsi domači in tuji turisti – in teh ni malo: lani smo v Sloveniji našteli 12 milijonov prenočitev, od tega 8,1 milijona prenočitev tujih turistov, domačih pa 3,9 milijona – bodo plačali maksimalno 2,5 evra turistične takse (pristojnost določanja turistične takse ostaja v rokah občin), temu pa bodo morali prišteti še promocijsko takso v višini 25 odstotkov turistične takse, se pravi maksimalno 0,625 evra.

3,125 evra na noč bo moral (največ) plačati vsak turist.

image
Takse v turističnih središčih bodo višje kot na podeželju. Foto Blaž Samec

Omejitev popustov

Doslej je bila najvišja vrednost turistične takse postavljena na 1,265 evra, promocijske pa sploh ni bilo. Glede na dejstvo, da je v preteklosti večina slovenskih turističnih občin zaračunavala najvišji možni znesek turistične takse, bi si upali napovedati, da bodo to počele tudi doslej. To v praksi pomeni, da bo domači ali tuji gost v občinah, kot so Bled, Bovec ali Piran, plačal do 3,125 evra takse na prenočitev, pri čemer bo s tem dejansko sponzoriral ne le občine, ampak tudi promocijo Slovenije v tujini, ki jo izvaja Slovenska turistična organizacija (STO). Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer so pripravili zakon, pričakujejo, da bo STO s tem pridobil dodatnega 4,7 milijona evrov, občine pa dodatnih 6,9 milijona evrov na leto.
Zakon o spodbujanju razvoja turizma bo začel veljati 15. marca, občine pa bodo imele za sprejetje odlokov o taksi tri mesece časa. Večina se jih o višini še usklajuje, turistični trg pa bi hotel za višine taks vedeti že danes.
Zakon predvideva, da občine lahko same določijo znesek turistične takse, lahko pa bodo določale tudi popuste oziroma oprostitve, opozarjajo pa na še kako pomembno dejstvo, da zakon ukinja dosedanji 50-odstotni popust na takso v kampih in uvaja plačilo turistične takse tudi za planince, ki bodo prenočevali v planinskih kočah. Planinci so bili doslej oproščeni plačila taks. Kampisti so po starem zakonu v domačih kampih plačevali takso 0,635 evra, po novem pa bo ta lahko znašala 3,125 evra, kar je skoraj petkrat več. Enak znesek bodo morali v primeru najvišje turistične takse plačati tudi obiskovalci planinskih koč. Do 50-odstotnega popusta so po novem upravičeni le še otroci od 7. do 18. leta starosti in gostje hostlov, stari do 30 let. Otrokom do sedmega leta takse ni treba plačati.

Najbolj se razburjajo kampisti, saj bodo z odpravo dosedanjega 50-odstotnega popusta odslej morali plačevati do petkrat višjo takso.

Kritični odzivi

Pri spletnem portalu avtokampi.si so precej kritični do novega zakona. Kakor pravijo, se je »pri sprejemanju novega zakona videlo, da se je slovenski vladi zelo mudilo ujeti še zadnji vlak sprejemanja novih zakonov pred prihajajočimi volitvami. Z uvedbo višje turistične takse in nove promocijske takse je ministrstvo želelo pridobiti dodatna sredstva za delovanje STO, v dogovoru z občinami pa tudi za krpanje njihovih proračunov.«

In avtokampisti se ne ustavijo pri tem: »Gre za zgrešen koncept, saj bodo turisti to prepoznali kot dodatno obdavčitev, ki pa ni majhna. Štiričlanska družina (dva odrasla in dva otroka) bo za sedem prenočitev v kampu v Sloveniji plačala 65 evrov turistične takse.« Po njihovem mnenju bi bilo bolje, da za turistično promocijo Slovenije in delovanje STO poskrbi država v sodelovanju z gospodarskimi subjekti, ki delujejo na področju turizma. Na žalost pa so se odločili za preprosto dodatno obdavčitev turistov.«
Na dvig najvišje možne turistične takse so se odzvali tudi hrvaški mediji. Spletni novičarski portal index.hr izpostavlja dejstvo, da lahko najvišja turistična taksa odslej znaša kar 3,125 evra (na Hrvaškem taksa v najvišji sezoni znaša osem kun oziroma dober evro), kar bi pomenilo, da bo štiričlanska družina za desetdnevne počitnice na kaki atraktivni lokaciji, kot sta Piran ali Bled, plačala kar 125 evrov samo za turistično in promocijsko takso. Pri Indexu so omenili tudi dejstvo, da se je precej poslancev vzdržalo glasovanja, saj da menijo, da bi dvig takse lahko zmanjšal turistično konkurenčnost v primerjavi s sosednjimi državami.
Pisali smo tudi največjim turističnim agencijam in nekaterim avtokampom pri nas, a odgovorov do konca redakcije nismo prejeli

Kljub spremembi v zakonu o spodbujanju razvoja turizma pričakujemo, da se občina ne bo odločila za dvig turistične takse. Krepek udarec na gostov žep bo predstavljala že nova promocijska taksa, iz naslova katere se bo od 01. 01. 2019 prihodek stekal v proračun STO-ja (za razvoj Slovenije). Še večji udarec pa bo sprememba v obračunavanju taks v kampu, kjer gosti običajno dalj časa počitnikujejo. Taksa v kampih se za goste sedaj obračunava polovično, zato bi že ob ohranitvi sedanje vrednosti takse to pomenilo za goste bistveni dvig stroškov planiranega počitniškega proračuna. Bojimo se, da bi to imelo negativen vpliv pri odločitvi glede izbora počitniške destinacije gostov, temu pa se je treba izogniti, so sporočili iz Term Čatež, katerih kamp je po mnenju uporabnikov portala Avtokampi.si najboljši v Sloveniji.

Kaj pravita ministrstvo in STO?

Kakor so nam pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, zakon določa le najvišji možni znesek turistične takse (TT), o dejansko uveljavljeni višini TT pa bo vsaka občina odločala posebej. »Pričakujemo, da bodo TT v najvišji možni meri določile le turistično najbolj razvite občine, in še to selektivno za različne kategorije nastanitvenih obratov ali ljudi. Razlog za dvig TT je bila predvsem nujnost, da turistično najbolj razvite občine lahko zagotovijo finančna sredstva za nujna vlaganja za ohranitev dosežene ravni turistične ponudbe oziroma njen nadaljnji razvoj,« je razložila Staša Zabukošek z oddelka za odnose z javnostmi.

image
V obalnih občinah se še niso uskladili glede višine takse. Foto Igor Mali

Vlada je predlagala uvedbo promocijske takse, da bi STO zagotovila stabilen finančni vir za sofinanciranje trženja in promocije slovenskega turizma. Zaradi zaveze vlade, da ne bo dodatno obremenjevala gospodarstva, se bodo nujno potrebna dodatna sredstva zbirala iz TT. »Tako odločitev utemeljujemo s tem, da za mnoge tuje goste ocenjujemo, da je prav turistična promocija države prispevala, da so Slovenijo izbrali kot svojo ciljno destinacijo,« so prepričani na ministrstvu.
ZSRT-1 začne veljati 15. 3. 2018. Uveljavitev novih višin turistične takse po občinah je vezana na sprejetje občinskih odlokov (trimesečni rok po uveljavitvi zakona). Obveznost zaračunavanja promocijske takse nastopi s 1. 1. 2019, ne glede na sprejetje občinskih odlokov.

image
Bled je doslej zaračunaval najvišjo možno takso, kar bo verjetno veljalo tudi za naprej. Foto Blaž Račič

Kakor je povedala Livija Kovač Kostantinovič s STO, je »zvišanje turistične takse nujno, saj je le tako mogoče zagotoviti stabilen finančni vir, to je dodatna sredstva za spodbujanje promocije in razvoja turizma tako na državni kot občinski ravni, kar je nujno za doseganje začrtanih razvojnih ciljev slovenskega turizma. Del turistične takse, namenjen STO, bo stabilen sistemski vir za načrtovanje in izvajanje trženja ter promocije celovite turistične ponudbe Slovenije na tujih trgih, kar je nujno za doseganje višje konkurenčnosti in želenega pozicioniranja Slovenije kot butične turistične destinacije z višjo dodatno vrednostjo, ki nagovarjajo turiste z višjo potrošnjo.«

image
Državni zbor je hitro in na tiho potrdil novi zakon, ki zvišuje najvišjo možno vrednost turistične talkse in uvaja novo promocijsko takso. Foto Jože Suhadolnik

Livija Kovač Konstantinovič je še pojasnila, da gre na področju spremenjenega načina zaračunavanja turistične takse za lastnike počitniških hiš in počitniških stanovanj ter plovil v turističnih privezih »za pomembno izboljšavo glede na dosedanjo ureditev. S to spremembo odpravljamo dolgo sporno plačilo takse, ki je bilo vezano na lastništvo objekta in je vplivalo na lastnike vikendov v turističnih občinah, turistične takse pa sploh ni bilo mogoče plačati po dejanskih prenočitvah. To takso bo po novem mogoče plačati v pavšalnem letnem znesku, ki ga bo plačal lastnik počitniške hiše ali počitniškega stanovanja glede na število ležišč ali po dejanskem številu prenočitev, o čemer se bo odločil lastnik sam, ki bo moral svojo odločitev sporočiti pristojnemu občinskemu organu.«
Turistično takso bodo odslej plačevali tudi planinci.
Deli s prijatelji