KAJ KRIJE ZAVAROVANJE?

Poškodba na počitnicah: stroški so lahko vrtoglavi

Zdravljenje v tujini vas lahko drago stane. 
Fotografija: Bodite pozorni, katero ambulatno obiščete. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Bodite pozorni, katero ambulatno obiščete. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Bliža se čas poletnih dopustov in Slovenci še vedno najraje skočimo na sosednjo Hrvaško. Ker pa nesreča nikoli ne počiva, je dobro, da smo pripravljeni tudi na morebitne zdravstvene nevšečnosti, ki nas lahko čakajo na dopustu. Še pred odhodom si moramo urediti kartico zavarovanja v tujini. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je brezplačna kartica, na podlagi katere so državljani EU med začasnim bivanjem v tujini upravičeni do vseh nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev oziroma jim zanje ni treba plačati.

Kaj krije zavarovanje v tujini?

V državah EU, torej tudi na Hrvaškem se lahko z evropsko kartico oziroma certifikatom uveljavljajo nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve, in sicer neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Gre za storitve, ki so potrebne iz medicinskih razlogov, upoštevajoč naravo storitev in pričakovano dolžino bivanja v teh državah. 

FOTO: Getty Images, Istockphoto
FOTO: Getty Images, Istockphoto
​Tega zavarovanje ne krije

Zavarovanje v tujini ne krije stroškov prevoza zavarovane osebe iz tujine v domovino. Zavarovana oseba mora stroške prevoza v domovino plačati sama. Prav tako ne boste dobili povrnjenih stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem. V nekaterih primerih lahko zaprosite za povračilo stroškov. Pri ZZZS upravičenec predloži vlogo za povračilo stroškov zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini, ki ji mora dodati originalne račune, medicinsko dokumentacijo in recepte za zdravila. 

Na podlagi predložene dokumentacije ZZZS ugotavljala upravičenost do povračila stroškov ter na tej osnovi povrne stroške v višini, kot bi jih priznala tuja zavarovalnica. Kriti ne bodo niti stroški zdravljenja oziroma poroda v tujih državah, če je bil namen bivanja zavarovane osebe v tujini zdravljenje oziroma porod.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije