VESELI DECEMBER

Posebnosti podeželja razkrili v prestolnici

Prvi decembrski sejem na tržnici BTC City v Ljubljani. Predstavili so se domači izdelki in pridelki iz vse Slovenije.
Fotografija: Na sejmu je bilo videti marsikaj. V ospredju so medeni in oljni izdelki Konrada Pogorevca. Foto: Igor Mali
Odpri galerijo
Na sejmu je bilo videti marsikaj. V ospredju so medeni in oljni izdelki Konrada Pogorevca. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Veseli december je tu! Po večjih in manjših krajih po domovini prižigajo lučke in odpirajo novoletne sejme. Takšen je na prvo decembrsko soboto potekal tudi na tržnici trgovskega središča BTC City v Ljubljani, ki so ga pripravili v sodelovanju z Odprto kuhinjo, kulinarično prilogo časopisa Delo. Nad prireditvijo je vsebinsko bdela poznavalka zdrave prehrane Marija Merljak, dogajanje na sejmu je povezovala igralka Maja Martina Merljak, za glasbeno spremljavo je poskrbel ansambel Livada, obiskovalci pa so si kljub hladnemu vremenu ogledovali in kupovali pridelke in izdelke domačih mojstrov in mojstric z vseh koncev Slovenije.

Konrad Pogorevc iz Slovenske Bistrice je predstavnik že pete generacije čebelarjev: »Moj oče je včasih čebelaril s 70 družinami, jaz s petnajstimi. To mi je bilo položeno v zibelko. Pri babici na Pohorju sem se naučil domačih obrti in začel delati tudi hladno stiskana olja in zeliščne čaje, imamo pa tudi dve posebnosti: medeni orehov namaz in hladno stiskano orehovo olje z medom.«

Strelsko društvo Možnar iz Mislinje je prineslo starinske možnarje (v ozadju) in posebne koharje iz debel. Foto: Igor Mali
Strelsko društvo Možnar iz Mislinje je prineslo starinske možnarje (v ozadju) in posebne koharje iz debel. Foto: Igor Mali
Manj kot streljaj stran so stali železni možnarji, ki so jih na ogled postavili člani strelskega društva Možnar iz Mislinje. »To so arhivski možnarji, z njimi se ne poka več,« je povedal predsednik društva Jernej Zaveršnik. »Tista dva imata letnico 1744; to je iz časov, ko je Žiga Zois v Mislinji imel železarne in so delal tudi možnarje. Tradicijo ohranjamo že 29 let, zdaj pa smo možnarje pripeljali tudi v Ljubljano,« je povedal Zaveršnik. Prinesli so tudi posebne prenosne »koharje«, narejene iz debel, na katerih so skuhali vino in čaj.


Na sejmu je strašno lepo dišalo po krompirju. Seveda, saj ga je pražil član Društva praženega krompirja Tomaž Jeraj. »Zjutraj smo delali šmorn, zdaj, ko je poldne, pa paše krompir. Ljudje mi pravijo, da ga strašno radi jedo, ker ga doma ne delajo z ocvirki in čebulo, tukaj pa je z vsem. Glavne sestavine so ekstra deviška svinjska mast, ocvirki, čebula, krompir in veliko ljubezni!«
Ekološka kmetija Pri Kašnik je predstavljala Dobrote izpod Špilka. Ponudbi suhomesnih izdelkov in jajc so dodali še sokove, suho sadje, zelenjavne omakice in ekološke testenine. Kakor je povedal Primož Dežman, je »na trgu ogromno jušnih rezancev, a ljudje pravijo, da so naši odlični – in še razkuhajo se ne«.

Domače dobrote so šle Ljubljančanom v slast. Foto: Igor Mali
Domače dobrote so šle Ljubljančanom v slast. Foto: Igor Mali
Na sosednji stojnici je domače sire ponujala Judita Demšar s kmetije Na Ravan s Cerkljanskega vrha. Že dve leti imajo tudi certifikat za seneno mleko, kar pomeni, da krav ne krmijo s silažo. »Poleti je njihov glavni obrok paša, pozimi pa suho seno in otava z dodatkom žit,« je povedala gospa Judita.

Sejma se je udeležila tudi destilarna in čokoladnica Berryshka iz Obrha pri Dolenjskih Toplicah. Najbolj znani so po prvem slovenskem mednarodno priznanem džinu, ki so ga izdelali leta 2013, pa tudi po brinovcu, ki ga tri leta starajo v hrastovem sodu, likerjih in čokoladnih izdelkih.

Turistična kmetija Balon z Bizeljskega je prodajala salame, klobase, slanino, špehovke in domače bučno olje, ki ga začinijo tudi s čebulo ali česnom. Ljubljančane je najbolj zanimalo klasično bučno olje, med mesnimi dobrotami pa so prednjačili jelenova salama in izdelki iz mesa krškopoljskega prašiča.

Marija Merljak je bila tudi glavna izpraševalka razstavljavcev. Foto: Igor Mali
Marija Merljak je bila tudi glavna izpraševalka razstavljavcev. Foto: Igor Mali
Suzana Seitl iz Mislinje reciklira iz odpadnih materialov. Iz vinskih steklenic in kozarcev za vlaganje izdeluje vaze, iz starega kartona oziroma tulcev lončke za pisala, iz kartona hiške s sporočili, iz skrčljive plastike pa uhančke. Z rokodelstvom se je začela ukvarjati čisto ljubiteljsko, septembra pa je registrirala dopolnilno dejavnost. »Danes je moj prvi sejem,« nam je zaupala.

Vera Mrak je zastopala svojo blagovno znamko Souvenir Lavande Belvedere Izola. »Z možem imava nasad kulinarične sivke, iz katere izdelujeva čaj, primerna pa je tudi za pecivo, omake in prikuhe. V Kopru pa imava drugo sivko, iz katere izdelujeva kozmetiko. Vsi naši izdelki so ročno izdelani in imajo ekološki certifikat. V tem sva že 27 let in to je najin kruh.«

Uroš Macerl z ekološke kmetije Zelena trava iz Zagorja ob Savi se ukvarja z vzrejo drobnice, v glavnem z ovčerejo. Poskušamo uporabiti vse, kar se da. Namesto da bi kakšno manj lepo kožo zavrgli, iz nje naredimo tople copate,« je povedal Uroš in dodal, da po sejmih niti ne hodijo, se pa vedno odzovejo vabilu Marije Merljak. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije