ŠTETI DNEVI

Poraz za Desus. Namesto Erjavca Šoltes?

Kaj se bo zgodilo s stranko Desus? Jo drži v šahu Karl Erjavec ali jo bo prepustil drugemu kandidatu?
Fotografija: Igor Šoltes in Karl Erjavec. FOTO: Leon Vidic, Desus
Odpri galerijo
Igor Šoltes in Karl Erjavec. FOTO: Leon Vidic, Desus

LJUBLJANA – Volivci so na nedeljskih evropskih volitvah pokazali ogledalo ne le kandidatom za evropske poslance, temveč tudi njihovim strankam. Kakšne spremembe se obetajo v notranjem političnem prostoru? Pogovarjali smo se s profesorjem z ljubljanske filozofske fakultete in poznavalcem slovenske politike Gorazdom Kovačičem ter z ekonomistom in s političnim analitikom Matejem Lahovnikom.

Upokojensko stranko Desus so volivci pustili na cedilu, s tem pa tudi nosilca liste Igorja Šoltesa, ki se je pred petimi leti z lastno stranko prebil v Evropski parlament. Desus je na nedeljskih volitvah doživel poraz. So predsedniku stranke Karlu Erjavcu šteti dnevi? Bi lahko Desus prevzel Šoltes?

Gorazd Kovačič: »Ne vem, do katere mere lahko o Desusu govorimo kot o pravi stranki in koliko ima kompetentnih ljudi v širšem vodstvu, iz katerega bi kdo lahko zamenjal Erjavca. Zdi se, da je Erjavec precej personaliziral stranko. Gre mu bolj za osebno kariero kot za upokojence. Zanj osebno je ključno to, da stranka vsakič vstopi v državni zbor in nato tudi v vlado kot jeziček na tehtnici med levimi in desnimi. V vladi si Erjavec zase izpogaja pomemben državni resor in gradi svojo kariero. Za to lahko zadoščajo že dobri štirje odstotki glasov na državni ravni. Ključno za Erjavca pa je, da ostaja predsednik stranke, zato bo kot mojster političnega preživetja poskrbel za odstranitev potencialnih konkurentov za prevzem vodstva stranke. Če bi ga slučajno ogrozil Šoltes, ki je ravno vstopil v Desus, bi Erjavec poskrbel, da bi tudi hitro izstopil.

Dejstvo je tudi, da Šoltes nima karizme. V kampanji je bil medel. Nerodno mu je, kadar bi moral biti malo populističen. Na drugi strani pa ima Desus resne težave. Kot interesna stranka je dolgo časa uspevala, ker je ekskluzivno nagovarjala svojo nišo – upokojence. Danes jih nagovarjajo vse stranke in se oportunistično prilagajajo staranju prebivalstva.«


Matej Lahovnik: »Erjavčeva politična usoda je v veliki odvisna od pričanja Simone Drenik pred parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih služb, ki bo 28. maja. Že ta teden bo torej jasna njegova nadaljnja usoda. Če bi se izkazalo, da je vedel in bil seznanjen za usklajevanje med slovenskima arbitroma Simono Drenik in Jernejem Sekolcem, bo njegova politična usoda zapečatena.

Slej kot prej se bo zgodilo, da bo moral še pred naslednjimi volitvami zapustiti mesto predsednika Desusa in glede na njegov položaj si bo poiskal zavetje v ambasadi v tujini. Vodenje bo prepustil Šoltesu ali drugemu kandidatu, čeprav se v tem trenutku zdi, da bo najverjetnejši predsednik Desusa znal postati Igor Šoltes.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije