LOKALNE VOLITVE

Popovič se še ni vdal

Objavljeno 07. december 2018 16.00 | Posodobljeno 07. december 2018 22.49 | Piše: STA, Š. R.
Zdaj že nekdanji župan Kopra se bo pritožil na občinski svet
Boris Popovič v volilnem štabu FOTO: Jože Suhadolnik
KOPER – Boris Popovič še ni prejel obrazloženega sklepa občinske volilne komisije, ki je zavrnila njegov ugovor na županske volitve, a se bo v vsakem primeru pritožil na občinski svet, je danes pojasnil za STA. Konstitutivna seja občinskega sveta v novi sestavi bo 20. ali 21. decembra. Aleš Bržan pa v odločitvi komisije vidi potrditev volje ljudi.

Koprska občinska volilna komisija (OVK) je v četrtek v celoti zavrnila Popovičev ugovor z zahtevo po ponovnem štetju vseh glasov. Ob preizkušanju navedb iz ugovora je OVK opravil ponovno štetje na enem od volišč, po čemer se je prednost v prid protikandidatu Alešu Bržanu malenkost povečala, neuradno na 17 glasov razlike. S tem je OVK dokončno razglasil Bržana za zmagovalca županskih volitev.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je neposredno po seji OVK pojasnil, da se bo posvetoval s Popovičem o tem, ali vložiti pritožbo, še prej pa bo počakal na obrazložen sklep komisije.

Pri OVK so danes za STA pojasnili, da so odločbo že poslali predstavnikom obeh kandidatov. Popovič je za STA navedel, da sklepa OVK še ni prejel, vseeno je že napovedal, da se bo pritožil na občinski svet s predlogom, da ta naloži ponovno štetje glasovnic.

Številne napake?

Kot je opozoril aktualni župan, je OVK v eni sami skrinjici ugotovil, da so deset glasov narobe prešteli (prvotno je bila razlika v prid Bržanu sedem glasov), pri 86 voliščih pa je lahko napak še veliko več. Gre za načelno vprašanje, tudi če bi bile vse napake v prid Bržana, zato Popovič meni, da bi morali ponoviti volitve tam, kjer je prišlo do nepravilnosti.

Kot je še napovedal, bo konstitutivna seja novega občinskega sveta 20. ali 21. decembra. V primeru, da mu občinski svet ne bo ugodil, pa se bo Popovič obrnil na upravno sodišče. Če bo po sklepu tega postal župan, »potem podam takoj odstopno izjavo in gremo na ponovne volitve v celoti«.

Potrditev volje ljudi

image
Aleš Bržan bo novi koprski župan. FOTO: Jože Suhadolnik
OVK je v četrtek zavrnil tudi Bržanov ugovor, ki se je nanašal na neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki. Bržan je danes za STA povedal, da je Popovičevo napoved pritožbe pričakoval, s samo odločitvijo OVK pa je zadovoljen: »To je bila samo potrditev volje ljudi,« je poudaril. Dodal je, da »je bil premočen signal za to, da ljudje hočejo spremembo, in do tega je tudi prišlo«. O potrjevanju mandatov na občinskem svetu je Bržan ocenil, da se bodo svetniki odločili tako, kot mislijo, da je prav: »Pravilna odločitev bi bila po mojem ta, da se potrdi novega župana in da se začne končno delati.«

Če niti mestni svet na konstitutivni seji, ko se bodo potrjevali mandati, ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik. Ta bo v koprskem primeru svetnica italijanske narodne skupnosti Ondina Gregorich Diabate.
Deli s prijatelji