Pomurski pingvini zaplavali v novo leto

Pogumneži so se namakali v Kamenšnici, v gramoznici Babinci in Muri. Cerkniško jezero pritegnilo tiste, ki verjamejo v metodo po Wimu Hofu.
Fotografija: Brr, kakšna osvežitev! FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Brr, kakšna osvežitev! FOTO: Oste Bakal

Praznovanje novega leta nista le počitek in čezmerno uživanje hrane in pijače, vse skupaj je lahko tudi zabavno. Po napornem silvestrovanju mnogi novoletni dan zaznamujejo z bolj ali manj nevsakdanjim početjem, za nekatere je vse privlačnejše novoletno kopanje v hladni vodi. In tako ni bilo samo v Portorožu, kjer se največ ljudi požene v morje, temveč tudi drugod po Sloveniji. Več deset pogumnežev se je pognalo v ledeno vodo soboške Kamenšnice. Dachauski pingvini so že četrto leto zapored priredili novoletno plavanje, ki se ga je tokrat udeležilo rekordno število ljudi; pričakovali so sicer okoli 30 plavalcev, a jih je dokaj toplo in sončno vreme (okoli štiri, pet stopinj, toliko je imela tudi voda) privabilo še več, tako da se jih je v vodo pognalo več kot 50. Pogumne udeležence so s suhega bodrili številni domačini in obiskovalci iz drugih krajev.

Pomurski pingvini FOTO: Oste Bakal
Pomurski pingvini FOTO: Oste Bakal

»Vstop v novo leto smo že tradicionalno zaznamovali s plavanjem v ledeno mrzli vodi. Plavalci, ki jih je voda zagotovo dobro prebudila, so se po adrenalinskem doživetju lahko skupaj s preostalimi obiskovalci okrepčali, saj na dogodku ni manjkalo hrane in pijače. Za glasbeno vzdušje je poskrbel soboški glasbenik Sandi Horvat,« so nam povedali dachauski pingvini, ki poudarjajo, da ledeno mrzla voda krepi imunski sistem, a tovrstno kopanje je lahko nevarno za srčne bolnike.
Prav nič jih ni zeblo. FOTO: Oste Bakal
Prav nič jih ni zeblo. FOTO: Oste Bakal

Pogumneži na novega leta dan niso bili zgolj na obrobju Murske Sobote, temveč je Novoletni skok v šoder jamo, kot so ga poimenovali, potekal tudi na prleški strani reke Mure. Pri temperaturi zraka in vode okoli ničle je namreč deset najbolj pogumnih Prlekov, med njimi ena ženska, na prvo dopoldne letos skočilo in se namočilo v t. i. prleškem morju oz. gramoznici v Babincih.
​Na tradicionalnem skoku v Muro pri Moti je letos sodelovalo 17 pogumnežev, novoletni skok v vodo je tokrat potekal pri turistični točki Siva čaplja, za katero skrbi PGD Mota. Člani slednjega so poskrbeli za varnost in hrano ter pijačo, s katero so se udeleženci in gledalci lahko ogreli. Kopanje v ledeni vodi ima načeloma pozitivne učinke na telo, a kot poudarjajo strokovnjaki, se vanjo podamo le, če smo zdravi. Številni zdravniki menijo, da plavanje v ledeni vodi krepi imunski sistem. A to ni za vsakogar, lahko je tudi nevarno, predvsem za srčne bolnike. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije