PREJ ZAHVALA, ZDAJ OVADBA

Pomoč mali Zali preiskuje policija

Objavljeno 23. avgust 2019 07.34 | Posodobljeno 23. avgust 2019 09.19 | Piše: Oste Bakal

Namesto obnovljene hiše z donacijami le zapleti in prekinitev del. Prejemnica pomoči je na policiji ovadila koordinatorko prenove.

Dunja Lešnik je prišla na pomoč, odšla pa z ovadbo. FOTO: Oste Bakal
RADMOŽANCI – Še pred nekaj dnevi je kazalo, da bo kmalu konec stiske 12-letne Zale in njene mame Judit Vide Bukovec iz Radmožancev pri Lendavi. O nemogočih razmerah, v katerih živita, smo poročali maja in z našim zapisom tudi sprožili akcijo pomoči. Žal pa so se zadeve obrnile na glavo: namesto da bi s 1. septembrom in začetkom novega šolskega leta mati in hči dobili čudovito prenovljen dom, je zadeva splavala po vodi.

image
Hiša še ni dokončana, Judit in Zala ostajata v kontejnerju. FOTO: Oste Bakal
Mnogi so prepričani, da sta za prekinitev dobrodelne akcije kriva Judit in njen partner, ki da sta v ponedeljek odgnala vodjo projekta Dunjo Lešnik, njenega moža Simona in druge delavce, ki so hiteli z dokončanjem del. Tako je žalostna zgodba doživela nov, tokrat žalosten preobrat: prenova se zaradi domnevne nehvaležnosti prekinja.
 

Jabolko spora kuhinja in keramika?


Dobrota je sirota, bi lahko naslovili zgodbo prenove dotrajane hiše v Radmožancih, kjer je prebivala tričlanska družina. Katastrofalne bivanjske razmere so odmevale po Sloveniji in na pomoč so priskočili številni. Donacije so prihajale iz vse Slovenije, vodenje projekta pa je prevzela Dunja Lešnik. Mali Zali je obljubila, da bo 1. septembra v šolo odšla iz popolnoma nove hiše, ki so jo res prenovili s pomočjo donatorjev – vključno s streho in okni, prenovili so tudi notranje prostore. V zadnjih dneh so položili keramiko in naročili pohištvo, prihodnji teden bi naredili še fasado. A pred tem se je zataknilo.

image
Bivanjske razmere v dotrajani hiši so bile katastrofalne. FOTO: Oste Bakal
»Zgodil se je neljubi dogodek. Gospa Judit Vida Bukovec nas je odslovila iz objekta, ker ji ni všeč naše delo. Narejeno je že vse, manjka samo še pohištvo. Gospe novo pohištvo ni všeč. Odstranila nas je iz projekta,« je pojasnila Lešnikova. »Podpirajo nas tako občina, center za socialno delo, Rdeči križ Slovenije kot druge ustanove. To je totalna oslarija.« Pojasnjuje tudi, da bi mati in hči že ta teden lahko spali v svoji hiši, zdaj pa morajo vrniti ves material, ki še ni plačan: »Ko se zavzameš za ureditev doma in ga spremeniš v primernega za bivanje, dobiš kajlo v hrbet in si primoran odstopiti od projekta. Ker nekomu ni všeč pohištvo, kuhinja, soba. Moje delo je končano. Hvala vsem za podporo in vsem, ki ste stali ob strani. Jaz imam čiste račune in čisto vest.«

Jabolko spora naj bi bili tudi slabo položena keramika in kuhinja, ki Judit ni bila všeč. Lešnikova pravi, da »gospe novo pohištvo ni všeč«, kar pa Judit zanika. »Vse, kar govori in objavlja na družabnih omrežjih, je laž. Ni tako, kot pripoveduje gospa Dunja. Vsaka medalja ima dve plati. Naj zaprem gobec, so mi govorili. Niso upoštevali mojega mnenja, kaj bi jaz želela, nikoli me niso vprašali zanj. Bila sem tiho, nastal je nesporazum,« pravi Judit.

image
Delavci so zapustili gradbišče. FOTO: Oste Bakal
»Res je, da sem povedala, da mi kuhinja ni všeč. Ampak druge stvari so čudovite! Na družabnem omrežju je Dunja drugače predstavila stvari.« Judit trdi, da niso kurili podarjenih stvari, ampak staro pohištvo. »Ne morem zanikati, bili so nesporazumi. Vmešavali so se v moje zasebno življenje.« Nesporazumi so bili predvsem zaradi psov in stvari.

»Prenovo bomo poskušali izpeljati do konca s pomočjo partnerja in sorodnikov,« pravi Judit, ki bo hvaležna za pomoč tistih, »ki mislijo, da imamo prav«.

Njen partner Maksimilijan Rodvajn pa pojasni: »Prioriteta je zagotoviti kopalnico, otroško sobo in gretje. Pri tem mi pomaga družinski prijatelj.« Kopalnica bo po načrtih dokončana še ta teden, otroška soba v 10 dneh, do 1. septembra tudi gretje.
 

Prej zahvala, zdaj ovadba


Vodja dvomesečne prenove Lešnikova poudarja, da je bilo preveč nejasnosti pri projektu. »Sami so dodajali materiale, ki jih jaz nisem podpirala. Prav tako družini ni bilo všeč že plačano pohištvo. Gospa je dejala, da je keramika katastrofalno položena. Bili so prisotni pri vsakem delu, in če jim kaj ni bilo všeč, bi lahko takoj povedali. Vedno so rekli 'vsaka vam čast' – do ponedeljka. Naenkrat je vse narobe,« pojasnjuje Lešnikova.

1. septembra bi se morali vseliti v nov dom.

»Razočarana sem in strta. Ljudje, ki jim je bila namenjena pomoč, te ne sprejmejo. Če ne spoštuješ, pomoči nisi vreden,« še pravi in dodaja, da so vsi računi poplačani, pri odprtih računih pa bodo material vrnili v trgovino. Nad plačilom računov je bdel lokalni Rdeči križ. »Kdor koli želi še naprej pomagati družini, naj le vestno končajo delo, saj bi po mojih izračunih lahko v 14 dneh že spali v prenovljeni hiši. Prosim samo, da uredijo otroku sobo,« sklene Lešnikova.

Bralci Slovenskih novic so za Judit in Zalo v Sklad Ivana Krambergerja prispevali kar 8000 evrov, ki smo jih nakazali na račun OZ RK Lendava. Ljudje dobrega srca so pošiljali oblačila, obutev, hrano, gradbeni material in drugo, podjetniki so pred dobrim mesecem začeli generalno obnovo dotrajane hiše, v kateri sta živeli deklica in njena mama – za zdaj ostajata v kontejnerju.

Naj zaprem gobec, so mi govorili. Niso upoštevali mojega mnenja, nikoli me niso vprašali zanj.

Judit, ki se je še pred kratkim zahvaljevala Dunji Lešnik, je to zdaj na policijski postaji v Lendavi celo ovadila zaradi laži in lažnega obrekovanja na družabnih omrežjih! Policija je že stopila v akcijo. Judit trdi, da bodo sami dokončali začeto, čeprav naj bi bil njen račun blokiran, ekipa pa je zapustila Radmožance in odpeljala neplačani material, menda ga je za več kot 7000 evrov. Na računu je ostalo le nekaj več kot dva tisočaka in pol.
 

Preobrat v zgodbi


Tik pred zaključkom redakcije je zgodba dobila nov preobrat in dela v Radmožancih se nadaljujejo. Kot nam je v telefonskem pogovoru zaupala Lešnikova, sta se za to odločila po dolgem razmisleku glede na to, kaj se je dogajalo v zadnjih dneh.

Ko se zavzameš za ureditev doma in ga spremeniš v primernega za bivanje, dobiš kajlo v hrbet.

»Odločila sva se ukrepati v prid otroku. Po dolgem razmisleku in dokončni odločitvi sem nato poklicala gospo Judit in ji dejala, da bova midva s Simonom vse, kar se je dogajalo, požrla in nadaljevala delo. Poudarila sem, da tega ne počneva zaradi nje ali njenega partnerja, ampak zaradi Zale. Želiva ji omogočiti dostojno življenje. S partnerjem sva ji postavila samo en pogoj. Gospa Judit se je s tem strinjala, najin pogoj pa je bil, da se javno opraviči vsem donatorjem. Nama se ni treba opravičevati, donatorjem pa. Včasih se očitno morajo zgoditi takšne stvari, da se ljudje potem zavejo, da enostavno brez vodje projekta tudi ne gre in lahko stvari obstanejo.« 
Deli s prijatelji