VELIKA AKCIJA

Policisti rešili življenje 22-letnici

Velika policijska akcija na Celjskem. Dekle so prepričali, da si ni storilo najhujšega.
Fotografija: Zaradi napovedi so bile patrulje prometne policije v pripravljenosti. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Zaradi napovedi so bile patrulje prometne policije v pripravljenosti. FOTO: Leon Vidic, Delo

CELJE – Okoli praznikov se lahko pri posameznikih pojavi čustvena stiska, in tako je bilo tudi v primeru mlade Štajerke. Bilo je tako hudo, da si je hotela v torek vzeti življenje. Prijatelju (po nekaterih navedbah naj bi šlo za njenega partnerja) je po telefonu sporočila, naj njeni mami sporoči, da se gre ubit. V sporočilu je opisala tudi, kako si želi s tega sveta, predvsem pa, kje – v predoru na štajerski avtocesti.

Znižali hitrost in čakali

Njen prijatelj je – kot je hotelo dekle – o namerah 22-letnice obvestil njeno mamo, o dogajanju pa je bila kmalu obveščena tudi policija s področja celjske policijske uprave. Po naših informacijah je policija takoj poskušala stopiti v stik s punco prek mobilnega telefona, več policijskih patrulj pa se je preusmerilo proti avtocesti, kjer so bile že navzoče in pripravljene prometne patrulje.

V akcijo se je vključila tudi družba za avtoceste (Dars), kjer imajo predpisane postopke, kako ravnati v takih primerih. Kot pojasnjuje Marjan Koler z Darsovega oddelka za komuniciranje, so imeli težavo na začetku, ko so prejeli obvestilo o samomorilnih namerah voznice v predoru. V sporočilu je manjkalo precej informacij, vedeli niso niti, ali namerava voznica po vstopu na avtocesto potovati v ljubljanski ali mariborski smeri: »Ker nadzorniki prometa niso vedeli, v kateri predor se je namenila (trojanskega ali konjiškega), so hitrost po dogovoru s policijo v vseh znižali na 60 km/h, sprožili utrip led-smernikov ob robovih predorskega vozišča in aktivirali utripalce na steni.«

Ko se je upočasnil promet po vsej trasi in so luči v predorih utripale, »več kot to žal ni bilo mogoče narediti,« pravi Kolar. Kakšno uro pozneje jim je odleglo; levji delež k srečnemu koncu zgodbe so prispevali policisti, katerih klic je dekle po več neuspešnih poskusih končno sprejelo. Policistom je uspelo dekle prepričati, da preusmeri svoje vozilo proč od avtoceste, nakar se je 22-letnica odpeljala domov. Tja je prišla kakšno uro po odhodu, ob mami (ki je bila v silnih skrbeh) pa so nanjo počakali tudi policisti, ki so tokrat z obsežno akcijo, predvsem z izkušnjami s pomočjo ljudem v stiski, preprečili najhujše. Dekletu je resda uspelo na noge dvigniti več deset policistov in drugih pripadnikov interventnih služb – a ob koncu dne največ šteje življenje človeka, ki je ostal med nami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije