Policisti opozarjajo: To med epidemijo počnejo goljufi

Koronakrizo bi očitno radi izkoristili tudi nepridipravi.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Roman Šipić

Na policiji zaznavajo porast različnih spletnih in telefonskih goljufij, s katerimi si storilci skušajo pridobiti premoženjsko korist. Spletni goljufi skušajo oškodovati prebivalce predvsem s pretvezo širjenja informacij o koronavirusu, so zapisali pri GPU.

Nepridipravi uporabljajo različne prevare. Policisti še posebej svarijo pred lažnimi elektronskimi sporočili in sporočili na spletnih omrežjih, v katerih se storilci predstavljajo kot člani dobrodelnih organizacij in prosijo za prispevke. Pogosto se predstavljajo kot predstavniki Združenih narodov ali Svetovne zdravstvene organizacije.

Policisti so opozorili tudi na lažne spletne strani. Goljufi na lažnih spletnih trgovinah, na omrežjih ali v elektronskih sporočilih ponujajo zaščitno opremo, kot so maske za obraz, kirurške maske, razkužila za roke ali zdravila. Običajno zahtevajo plačilo vnaprej, naročenega blaga pa nato ne dostavijo.

Kličejo starejše, da se je okužil njihov sorodnik

V porastu pa so tudi telefonske prevare. Goljufi najpogosteje kličejo starejše ljudi pod pretvezo, da jih kliče sorodnik, ki se je okužil z novim koronavirusom. Od njih nato zahtevajo plačilo stroškov zdravljenja ali drugih storitev. Pogosto pa ostaja tudi spletno ribarjenje. Prejemnika pozivajo, naj odpre povezavo ali spletno stran na temo koronavirusa. S tem  širijo zlonamerno programsko opremo, od uporabnikov pa zahtevajo vpis različnih podatkov (uporabniško ime in geslo, številke plačilnih kartic ali bančnih računov).

Ne odpirajte sumljive pošte in ne klikajte na povezave

Policija svetuje, naj ljudje ne odgovarjajo na prejeto elektronsko pošto, naj ne odpirajo datotek v priponkah, ne klikajo na povezave in ne posredujejo osebnih ali drugih podatkov, kot so podatki o plačilnih karticah ali bančnih računih. Opozarjajo še, naj spletne pošte, ki ni bila posredovana iz uradnih virov, ne posredujejo in naj jo dodajo na seznam nezaželene pošte ali jo blokirajo.

Previdnost policisti svetujejo tudi pri spletnih nakupih, predvsem pri nakupu izdelkov za zaščito pred koronavirusom. Svetujejo, naj kupci nakupujejo le pri priznanih spletnih mestih ter naj pred nakupom preverijo razpoložljive informacije o izdelku in prodajalcu. Posebno previdnost svetujejo pri plačilih prek plačilnih sistemov Western Union in Moneygram.

Posameznike, ki so bili oškodovani, pa pozivajo, naj zadevo prijavijo policiji. Ob trenutnih razmerah sicer priporočajo, naj oškodovanci podajo elektronsko prijavo, pokličejo policijo ali podajo pisno prijavo. Če oškodovanec te možnosti nima, pa se lahko zglasi na najbližji policijski enoti.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije