Policisti nanj čakali 13 let (FOTO)

Dobili moderno opremljen in zmogljiv helikopter. Za najzahtevnejše naloge in gorsko reševanje.
Fotografija: Prikaz reševanja
Odpri galerijo
Prikaz reševanja

Pred hangarjem Letalske policijske enote na Brniku je generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar minuli ponedeljek slovesno predala ključ novega policijskega helikopterja AW 169 pilotu Igorju Podjedu. Pomembno pridobitev so v Letalski policijski enoti (LPE) dočakali po dolgih trinajstih letih.

Politiki, policisti in piloti
Politiki, policisti in piloti
Že sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja je vodstvo tedanje milice začelo proučevati možnosti za ustanovitev letalske enote, ki bi s helikopterjem podpirala izvajanje policijskih nalog iz zraka. Leta 1967 je takratna slovenska milica dobila v uporabo svoj prvi helikopter, to je bil trisedežnik s klasičnim batnim motorjem avgusta bell AB 47/J-JA. Že decembra istega leta je bila v sodelovanju z Gorsko reševalno službo Slovenije izvedena prva reševalna vaja.
 

Višje in dlje


Na slovesnosti ob predaji novega helikopterja je generalna direktorica policije dejala, da je novi helikopter moderen, zmogljiv in sodobno opremljen: »Primeren je za najzahtevnejše policijske naloge in reševanje v gorah. Prevoz borbenih skupin policistov, tudi na skrajne točke Slovenije, varovanje državne meje, nadzor cestnega prometa, varovanje varovanih oseb, prevoz zunanjega tovora, reševanje v gorah – vse te in tudi druge policijske naloge bomo zdaj lahko izvajali še učinkoviteje in še hitreje. Poleg navdušenja nad njegovimi tehničnimi zmogljivostmi in široko uporabnostjo pa je spodbudno predvsem spoznanje, da bomo z njim reševali dragocena življenja.


Napredna tehnologija novega dvomotornega helikopterja omogoča dnevno, nočno, instrumentalno letenje in letenje z uporabo očal za nočno gledanje. Z njim lahko letimo višje in dlje. Več ljudi lahko prepeljemo v bolj oddaljene kraje, s hitrostjo križarjenja prek 300 km/h. V trenutkih, ko so za ponesrečence ali hudo bolne pomembne sekunde, je to še kako velika prednost.« Samodejno lebdenje, opremljenost z vitlom in nosili so porok za hitro in varno gorsko reševanje. Vsa tehnologija in oprema zagotavljajo boljšo varnost, tudi ob morebitni odpovedi enega motorja. »V policijo prinaša novo energijo in je prvi znanilec modernizacije Letalske policijske enote,« je dodala Bobnarjeva.
 

Še en jekleni ptič


V Letalski policijski enoti imajo trenutno sedem helikopterjev, od katerih so le trije plovni. »Pričakujemo, da bo nov helikopter operativno uporaben že maja. Osem pilotov in šest letalskih tehnikov je že izurjenih. Nadaljevali bomo tudi usposabljanje drugih policijskih uporabnikov in to znanje utrdili ter prenesli na druge,« je še povedala. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki opravlja tekoče posle, je povedal, da si slovenska policija že nekaj let prizadeva posodobiti svojo floto, saj jo večinoma sestavljajo tehnološko že precej zastareli helikopterji.


Predsednik vlade Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je poudaril visoko stopnjo organiziranosti in strokovnosti slovenske policije, ki ji državljani lahko zelo zaupamo. »Če bo šlo vse po načrtih, bo drugi helikopter prišel leta 2021.« Novo zračno plovilo so, kot se spodobi, krstili z vodnim curkom in ustvarili slavolok. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije