POOSTRENO

Policisti nad klepetulje, ki ga kar med vožnjo držijo v rokah, sledilci zgroženi

Poostren nadzor uporabe mobilnih telefonov bo potekal do 26. januarja.
Fotografija: Voznik, ki med vožnjo uporablja telefon, ima krajši reakcijski čas, počasneje zaznava in se odziva na prometno signalizacijo. FOTO: Oste Bakal, Delo
Odpri galerijo
Voznik, ki med vožnjo uporablja telefon, ima krajši reakcijski čas, počasneje zaznava in se odziva na prometno signalizacijo. FOTO: Oste Bakal, Delo

Od ponedeljka 13. januarja do nedelje 26. januarja bodo policisti poostreno nadzorovali uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Če vas policist ustavi, ker ste med vožnjo v rokah držali telefon in se po njem pogovarjali, pisali sporočila, brskali po spletu itn., vas lahko oglobi. Po zakonu je uporaba mobilnega telefona v roki prepovedana, predpisana kazen pa znaša 120 evrov.

Policisti svetujejo, da se v primeru, ko morate nujno opraviti telefonski klic, z vozilom raje varno ustavite na primernem mestu in opravite klic ali pa pošljite sporočilo. Ob tem poudarjajo, da tudi prostoročna uporaba zmanjšuje pozornost voznika na samo vožnjo zaradi vsebine pogovora.

Ali ste vedeli?


Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS-sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji.


Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo povzroča:


* 50 % slabši reakcijski čas voznika;
️* počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reakcije;
* ️daljši zavorni čas;
️* zmanjšano zaznavanje okolice in prometa;
️* večje tveganje pri odločitvah, kot je npr. zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti.


Komentatorji: Vsak drugi voznik s telefonom v roki


Pod objavo policije, da bo izvajala poostren nadzor v obdobju dveh tednov, so se mnogi spotaknili, saj da bi morali policisti nadzor izvajati vsakodnevno in storilce kaznovati z večjim zneskom kot je predviden v zakonu.
Preberite tudi: Česa res ne smemo početi? Ko vozim, ne vlogam 
Na facebooku se je na to temo usulo komentarjev:

»Kaj če bi vsak dan izvajali poostren nadzor nad vozniki z mobitelom v roki. Saj to je vaša dolžnost. Zato pa imamo policiste, da kaj naredijo. Pa tudi ljudje sami bi lahko imeli kaj soli v glavi, da če se že morajo pogovarjati po mobitelu, naj se raje ustavijo, ne pa da ovirajo promet in s tem škodijo sebi in drugim udeležencem v prometu.«

»Ogromno voznikov je s telefoni v rokah, res pa je tudi, da policisti ne morejo vsakega prestreči.«

»Vsak drugi voznik se pogovarja po telefonu. Kljub neumnosti, da mediji obveščajo o nadzoru policistov, se nekateri vozniki požvižgajo na nevarnost uporabe mobilnika med vožnjo.«

»Kazni so prenizke za te, ki med vožnjo uporabljajo telefon in povzročajo nesreče.«

Lani so policisti izdali več kot 29.000 nalogov za plačilo glob zaradi prepovedane uporabe mobilnih naprav med vožnjo. K temu prispevajo tudi vplivneži na spletnih omrežjih, ki kar med vožnjo objavljajo, kaj se jim dogaja.

Komentatorji so pod objavo policije še dodali, da so na cestah nevarni tudi pešci, ki bulijo v svojo napravo in jih dogajanje na vozišču ne zanima.


Višje kazni že kmalu?


Agencija za varnost prometa je predlagala spremembo zakona o pravilih cestnega prometa, da se uporaba telefona med vožnjo opredeli kot hujši prekršek, za katerega bi bile poleg globe 250 evrov predvidene še tri (3) kazenske točke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije