Policisti imajo dovolj, napovedali so stavko

Opozorilno stavko so sicer pripravljeni preklicati, če bi vlada izpolnila njihove zahteve.
Fotografija: Policisti so nazadnje stavkali v času Cerarjeve vlade. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Policisti so nazadnje stavkali v času Cerarjeve vlade. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Sindikat policistov Slovenije (SPS), eden od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, je zaradi neizpolnjevanja vladnih zavez iz leta 2018 podpisanega stavkovnega sporazuma za 3. februar napovedal štiriurno opozorilno stavko.

Sindikat je po seji stavkovnega odbora v Celju predstavil svoje stavkovne zahteve. Predsednik sindikata Kristjan Mlekuš je povedal, da od vlade zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, takojšnjo ureditev vprašanja o bruto izplačilu, v zvezi s katerim še vedno teče postopek na delovnem sodišču, vzpostavitev kariernega sistema in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje razmer v policiji.

Opozorilno stavko so sicer pripravljeni preklicati, če bi vlada izpolnila njihove zahteve, na kakšen način jo bodo izvedli, pa bodo sporočili kakšen dan prej. Po besedah Mlekuša bo ta potekala med 8. in 12. uro.

»S stavko želimo opozoriti na neizpolnjevanje stavkovnega sporazuma, ki smo ga podpisali decembra 2018,« je dejal prvi mož sindikata, ki se za zdaj o skupnih zahtevah in izvedbi stavke s Policijskim sindikatom Slovenije ni pogovarjal, ga pa vabijo, da se jim skupaj z drugimi stanovskimi združenji pri tem pridruži, saj so razmere take, da v nekaj letih napovedujejo kadrovski kolaps slovenske policije.

Razbremenili bi trošarine in prodali stanovanja

Ker sindikat po Mlekuševih besedah ne želi zgolj zahtevati, pač pa tudi iskati rešitve za zagotavljanje sredstev v ta namen, predlagajo razbremenitev plačila trošarine in drugih dajatev za službena vozila policije pri nakupu goriva, kar bi letno prineslo 2,3 milijona evrov. Skupaj z začasno usmeritvijo sredstev od izrečenih glob policije bi za ukrepe imeli na voljo dobrih 32 milijonov evrov.

Ob tem predlagajo še prodajo nezasedenih službenih stanovanj in tistih, ki jih najemajo druge pravne ali fizične osebe, kar bi po njihovi oceni pomenilo dodatnih od 4,5 do 7,5 milijona evrov. Prav tako se jim zdi smiselna ustanovitev posebnega stanovanjskega sklada, iz katerega bi policistom pri nakupu stanovanj krili obresti posojila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije