LOKALNE VOLITVE

Pojasnjujejo, zakaj so tako dolgo šteli glasove

Neutrudno so delali do treh zjutraj.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Po volitvah smo precej nestrpno pričakovali izide. Volišča so se zaprla ob 19. uri, sledilo je štetje, ki je ponekod trajalo precej dolgo. Zakaj je v Kopru potekalo toliko časa, smo poročali pred dnevi, tokrat objavljamo še odgovore Občine Izola in Mestne občine Celje.
 

Ne več, morda celo manj


»Glede časa trajanja štetja glasovnic moramo poudariti, da tokrat ni trajalo dlje kot na prejšnjih volitvah, morda celo manj, vsaj v Izoli. OVK je pri svojem delu vezan na čas prihoda volilnih skrinjic s posameznih volišč ter na samo hitrost dela posameznih volilnih odborov. Takoj ko ti prispejo na sedež OVK, ugotovimo izid, preverimo neveljavne glasovnice ter vnesemo podatke na računalniški sistem strežnik DVK. OVK namreč glasovnic ne šteje, to opravijo posamezni volilni odbori,« odgovarjajo iz občine Izola.
 
Pojasnjujejo, da na trajanje štetja, ki ga opravljajo volilni odbori, drastično vpliva velikost volišča, pri čemer je treba upoštevati, da morajo člani odborov na volišču točno prešteti:
 
  • glasovnice za župana ter jih sortirati med veljavne, neveljavne in neuporabne, nato pa veljavne po posameznih kandidatih. Več kot je kandidatov, dlje traja štetje. Glasovnice morajo nato ustrezno zapečatiti.
  • glasovnice za občinski svet, po enakem ključu kot zgoraj, pri čemer je za občinski svet prisotno še štetje t. i. preferenčnega glasu, nato pa tudi sortiranje po kandidatih. Razumljivo je, da pri 17 listah, kjer je ponekod tudi po 21 kandidatov na posamezno listo, to opravilo traja najdlje.
  • glasovnice za krajevne skupnosti, saj potekajo tudi volitve v posamezne krajevne skupnosti po občini;
  • glasovnice za izbor članov občinskega sveta italijanske narodne skupnosti;
  • glasovnice za svet IT narodne skupnosti.
 
Poleg vsega tega morajo člani odbora po navodili DVK tokrat tudi voditi ter točno evidentirati statistiko po spolu, starosti ter narodnosti volivcev – to je novost ter seveda upočasnjuje samo štetje glasovnic kot tudi vnašanje izidov v zapisnike.
 
Vsi podatki se morajo natančno ujemati, zato je razumljivo, pravijo na Občini Izola, da vsa zgoraj navedena opravila na večjih voliščih ne morejo biti opravljena prej, saj se je dejansko istočasno izvajalo pet različnih volitev, hkrati pa se je opravljala še statistika za državne namene.
 
»Iz zgoraj navedenega je razvidno, da je delo odbora zelo zahtevno, še posebej pri prvem krogu volitev, saj so imeli volivci od tri do pet glasovnic, poleg tega še statistiko. Večji odbori so tako neutrudno delali od zaprtja volišča tudi do treh zjutraj,« izpostavljajo.
 
Vsi prostori, kjer so se shranjevale glasovnice, so bili pečateni, pečati so bili oštevilčeni, fotografirani, poleg tega so imeli tudi varnostno službo, ki je še dodatno skrbela za varnost. Glasovnice so bile še dodatno zapečatene: »Pritožb ali pripomb v tej smeri nismo imeli, vse je potekalo brez posebnosti.«
 

Kaj pa Celje?


»Občinska volilna komisija Mestne občine Celje in volilni odbori na voliščih so delali v skladu z zakonskimi roki, veljavnimi zakoni in navodili Državne volilne komisije,« so javili iz Celja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije