PO POŽARIH

Pogorelcem bodo pomagali zgraditi novi hiši

Na Celjskem odpravljajo posledice dveh velikih požarov v zadnjih tednih. Žanu Kotniku iz Žalca in Juršetovim iz Šmarja je ogenj vzel dom.
Fotografija: Žan Kotnik v stiski ni ostal sam. Foto: KS Galicija
Odpri galerijo
Žan Kotnik v stiski ni ostal sam. Foto: KS Galicija

ŽALEC, ŠMARJE –  Žan Kotnik iz Galicije pri Žalcu, ki mu je hiša zgorela v prvih dneh novega leta, trenutno živi v stanovanju v Šempetru, ki mu ga je priskrbela žalska občina. »Presrečen sem, da sem vsaj na toplem, to je ta čas veliko vredno,« nam pove Žan, ki je zelo presenečen nad odzivom ljudi, ki so mu v preteklih dneh in tednih izkazali veliko solidarnost. Na računu žalskega Območnega združenja Rdečega križa se je namreč zbralo že približno 50.000 evrov.
Žan Kotnik v stiski ni ostal sam. Foto: KS Galicija
Žan Kotnik v stiski ni ostal sam. Foto: KS Galicija

Seznam tistih, ki vsak dan nakazujejo denar, pa je objavljen vsak dan na profilu na facebooku Krajevne skupnosti Galicija, in sicer z dvodnevnim zamikom. Za to so se odločili, ker so nekateri izrazili dvom, da bo ves zbrani denar namenjen njemu. Kot pravi sekretar žalskega Rdečega križa Matjaž Črešnovar, so se za to odločili, da bodo dokazali, da je tak način edini transparenten, saj bo resnično vsak evro namenjen pomoči Žanu. Rdeči križ bo z zbranim denarjem plačeval material in storitve, ko mu bodo začeli postavljati nov dom. Čeprav bi mu nekateri želeli pomagati kar sami in mu nakazati denar, to namreč ni pametno, saj lahko Durs, če zneski presežejo določeno višino, posamezniku odmeri davek, prav tako pa nekdo, ki se je znašel v stiski, lahko ni več upravičen do socialne pomoči.
Njegove hiše ni več, porušili so jo teden dni po uničujočem požaru. Foto: KS Galicija
Njegove hiše ni več, porušili so jo teden dni po uničujočem požaru. Foto: KS Galicija

Zato je prav, da se denar vedno nakaže humanitarni organizaciji, nad porabo pa bdi tudi poseben odbor za pomoč Žanu, ki so ga imenovali takoj po požaru. Zanj prek Krambergerjevega sklada zbiramo sredstva tudi v Slovenskih novicah.
 

Izgubil tudi starše


Njegova žalostna zgodba je mnoge ganila v srce; 22-letni študent je po smrti staršev ostal sam. Kmalu po ogledu požarišča so se poleg predstavnikov Rdečega križa na sestanku zbrali tudi predstavniki Krajevne skupnosti Galicija, Občine Žalec, prostovoljnih gasilskih društev Velika Pirešica in Zavrh pri Galiciji ter poslanec Aleksander Reberšek, ki bo koordiniral izvedbo del, gradbeni strokovnjaki pa so podali mnenje, da je hišo najbolje porušiti. Preveč je bila uničena, da bi šli zgolj v obnovo. Že teden dni po dogodku so se z gradbenimi stroji lotili rušenja, in zdaj hiše že ni več. Ostali so le kletni prostori in na njihovih temeljih bodo začeli gradnjo nove. Kot pravi Žan, je že takoj po požaru upal na pomoč številnih ljudi, a da bo odziv tako velik, si ni mislil.
Tudi hišo Juršetovih v Polžanski Gorci so morali po požaru porušiti. Foto: arhiv občine Šmarje
Tudi hišo Juršetovih v Polžanski Gorci so morali po požaru porušiti. Foto: arhiv občine Šmarje

»Res sem presenečen in vsem se iz srca zahvaljujem,« je dejal. Pomoč dobrih ljudi prejemata tudi njegov kuža in mucka, ki so jo iz goreče hiše rešili gasilci. Člani Društva proti mučenju živali Celje so muco Mici, ki je trenutno pri Žanovi prijateljici, obiskali in ji prinesli nekaj priboljškov ter praskalnik. Obiskali so tudi kužka Tačka, ki je varen začasni dom našel pri sosedu. Tudi njega so zasuli s priboljški.
 

Rešena zadnji hip


Kako hitro se življenje obrne na glavo, pa je pred dobrim tednom spoznala družina Jurše iz Polžanske Gorce v občini Šmarje pri Jelšah. Tudi tam je ponoči zagorela hiša, v kateri sta v tistem času spala Majda Jurše in njen mož Vlado, na srečo pa ne tudi mlada družinica njunega sina Kivija z dvomesečnim dojenčkom. Ti so namreč vselej zvečer odšli spat v njihovo gorco, ker prostora v hiši za vse ni bilo. Dneve pa so preživljali skupaj. Tudi hiša Juršetovih je bila tako uničena, da ni bilo druge rešitve, kot da jo porušijo do tal, za kar je poskrbela občina Šmarje.


Majda Jurše je bila po nesreči zelo pretresena, ne nazadnje bi se lahko oba z možem zadušila z dimom in ju danes niti ne bi bilo več. »Ognja nisem videla, le čudno svetlobo, in se mi je zdelo nekaj hudo narobe. Šele potem sem se zavedela, da so to ognjeni zublji in da morava z možem hitro ven,« nam je pripovedovala Majda. Časa za to, da bi kaj rešila, ni bilo, najbolj žal pa ji je, da je s hišo vred zgorela vsa dokumentacija celjskega društva za celiakijo, ki mu predseduje in šteje kar 500 članov.


Majdo ljudje poznajo tudi kot humanitarko. A zdaj ona in njena družina potrebujejo pomoč. Tudi v tem primeru donacije zbira šmarski Rdeči križ, na njihovem računu se je do 24. januarja zbralo 5500 evrov. Majda in Vlado se skupaj s sinovo družinico zdaj stiskata v njihovi gorci, takoj, ko bo vreme lepše, pa se bodo lotili gradnje nove hiše. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije