KONEC POGAJANJ

Pogajanj je konec: Matej Tonin je dal košarico Marjanu Šarcu

Objavljeno 16. julij 2018 21.10 | Posodobljeno 16. julij 2018 22.17 | Piše: N. K.

V NSi so se soglasno odločili, da pogajanj s Šarcem ne bodo nadaljevali.

Matej Tonin na sedežu stranke v pričakovanju Marjana Šarca 12. junija. FOTO: Jure Eržen, Delo
LJUBLJANA – Izvršilni odbor NSi je po obsežni razpravi odločil, da se NSi umika s pogajanj za sestavo koalicije s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem, je na novinarski konferenci po zasedanju odbora dejal predsednik Matej Tonin. Po njegovih besedah  je bila zanje problematična tudi pomanjkljiva konkretizacija pregona gospodarskega kriminala, prav tako se niso strinjali glede financiranja zasebnega šolstva. 

Slabo kaže za koalicijo

Tonin, ki je pred novinarje stopil okoli 21. ure, je poudaril, da se v stranki zavedajo, da pri koalicijskih pogajanjih nobena stranka ne more povsem uresničiti svojega programa. Pohvalil je korektnost koalicijskih partnerjev in pripravljenost Šarca, da bi tudi NSi prišli čim bolj naproti. A opozoril je na eno pomanjkljivost. »Obstaja zelo velika verjetnost, da tega, kar je bilo izpogajano, ne bi mogli v praksi uresničili.« Razkril je, da so med nekdanjimi koalicijskimi partnerji še vedno prisotni konflikti, ki pa bi po njegovem lahko vplivali na stabilnost te t. i. mavrične koalicije. NSi se zavzema za veliko koalicijo, v kateri bi bila tako SDS kot tudi LMŠ.
V LMŠ si bodo vzeli čas za premislek
V LMŠ umika NSi iz koalicijskih pogajanj, ki jih vodi njihov predsednik Marjan Šarec, nocoj še ne želijo komentirati. Za STA so potrdili le, da si bodo vzeli čas za premislek o tem, kako naprej.


Tonin je za sestavo vlade napovedal tri možne scenarije. Prvi je, da bi se ena od sredinskih strank opogumila in sodelovala z Janšo. Druga možnost je, da bi se Šarčeva koalicija povezala in uskladila z Levico. Tretji scenarij pa je po mnenju Tonina, da niti Janša niti Šarec ne bosta mogla sestaviti vlade.
Deli s prijatelji