ODHAJA

Podržaj se je odzval na odločitev vlade

Objavljeno 14. februar 2019 14.06 | Posodobljeno 14. februar 2019 14.06 | Piše: T. V.

»Kadrovska in prostorska stiska v slovenskih zaporih je žal že ponarodela fraza,« je zapisal.

Jože Podržaj je bil na mesto generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij imenovan marca 2014, sprva kot vršilec dolžnosti. FOTO: Roman Šipić, Delo
LJUBLJANA – Potem ko je vlada sporočila, da je razrešila Jožeta Podržaja z mesta generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, ni bilo treba dolgo čakati na njegov odziv. »Moja razrešitev je slabo sporočilo,« je zapisal in dodal, da je v svojem mandatu veliko storil.

Njegov odziv objavljamo v izvirniku:

Odziv na današnjo odločitev vlade o razrešitvi z mesta generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij
Spoštovani,
v preteklih tednih je bilo veliko črnila prelitega o slovenskih zaporih. Pobeg iz koprskega zapora, napad na pravosodnega polista na Dobu, vse skupaj podkrepljeno z javnimi nastopi in s številnimi anonimnimi pismi, ki so kot glavnega krivca za »katastrofalne razmere v zaporih« označile generalnega direktorja. Ves svoj mandat sem poudarjal, da je slovenski zaporski sistem neupravičeno že leta odrinjen na obrobje in da politični odločevalci v preteklosti po večini niso imeli posluha za izboljšanje razmer. Kadrovska in prostorska stiska v slovenskih zaporih je žal že ponarodela fraza, ki pride v ospredje takrat, ko se zgodijo izredni dogodki in medijske luči za nekaj dni posvetijo za rešetke. Tokrat so svetile dlje časa in predolgo, tudi zaradi odsotnosti jasnega in odločnega sporočila vsem deležnikom o vlogi vodstva in sindikata v sistemu.
Moja razrešitev je slabo sporočilo, pri čemer sem sam še najmanj pomemben. Ne potrebujem nazivov in funkcij. V svojih 35. letih dela v zaporskem sistemu imam kaj pokazati, zato odhajam pokončno in ponosen na narejeno. Ni pa dobro, da odhajam na tak način in zato, »ker je potrebno zadeve umiriti«.
S pravočasnim in pravilnim pristopom vseh deležnikov bi se lahko in morale tudi krizne situacije v sistemu rešiti učinkovito in z dobro popotnico za naprej. Za to pa bi moral obstajati skupni interes. Žal temu ni bilo tako in so parcialni, tudi zelo osebni motivi in potrebe, prevladali.
Prepričan sem, da je bilo v skoraj petih letih od mojega imenovanja na mesto generalnega direktorja veliko storjenega. Temu nesporno pritrjujejo dejstva in opaženi premiki na bolje, na kar so v svojem odzivu javno spomnili tudi direktorji zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma, skupaj s stroko.
Ne glede na vse, je po mojem trdnem prepričanju smer delovanja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij prava. Aktualni dogodki so poleg številnih nepotrebnih zapletov prinesli tudi marsikaj dobrega - odločitve o dodatnih kadrovskih kvotah, pripravo petletnih finančnih potreb vseh zavodov in redno obravnavo zaporske problematike v Državnem zboru. To so veliki premiki in obetajo, da se bo izboljšal tudi položaj in ugled zaposlenih v zaporih.
Minulo petletno obdobje mi bo ostalo v spominu po številnih pozitivnih doživetjih in potrditvi velikega potenciala zaposlenih, ki ustvarjajo zgodbo slovenskega zaporskega sistema. Za to sem jim iskreno hvaležen in jim želim vse dobro.
Jože Podržaj, generalni direktor
Deli s prijatelji