KORONA

Podobe nove realnosti: Co(u)vid

Koronakriza, kot so jo videli fotografi Slovenskih novic in Dela.
Fotografija: Dezinfekcija stanovanjskega naselja Livade v Izoli Foto: Jure Eržen
Odpri galerijo
Dezinfekcija stanovanjskega naselja Livade v Izoli Foto: Jure Eržen

Na Ljubljanskem gradu so skupaj z medijsko hišo Delo v Grajski park postavili razstavo z naslovom Co(u)vid: Podobe nove realnosti, na kateri so fotografi Dela in Slovenskih novic Matej Družnik, Jure Eržen, Marko Feist, Uroš Hočevar, Dejan Javornik, Blaž Samec, Jože Suhadolnik, Leon Vidic in Voranc Vogel v objektiv ujeli tudi tisto neubesedljivo.
Varnostna razdalja Foto: Leon Vidic
Varnostna razdalja Foto: Leon Vidic

Na fotografijah, ki dokumentirajo čas od začetka marca, ko so se zaprle prve državne meje, do postopnega vračanja v življenje, nastavljajo ogledalo nove normalnosti. Razstavo v Grajskem parku si lahko ogledate do 13. septembra, kjer vas bodo navdušile podobe ustavljenega časa, ki so tako močno posegle v naš vsakdanjik.

»S koronavirusom je drugače kot s Titovo smrtjo. Nihče med nami se ne spomni, kje natančno smo bili, ko smo prvič slišali za nevidno stvar, ki se je pritihotapila med nas, in svet, kot ga poznamo, postavila na glavo,« je ob razstavi med drugim zapisala urednica Nedela Agata Rakovec Kurent.


»Ko besede postanejo nejasne, se osredotočim na fotografije,« je dejal pokojni ameriški fotograf Ansel Adams, Rakovec Kurentova pa dodaja: »Razstava Co(u)vid: Podobe nove realnosti dokumentira čas, ko nas je majhno, kroni podobno bitje prisililo, da smo objeme čez noč zamenjali za maske, poljube za razkužila, druženje s sošolci za zrenje v zaslone, sproščene piknike za samotne sprehode in dolgo, vroče poletje za zaskrbljeno pogledovanje v jesen, k posledicam, ki neizogibno prihajajo.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije